Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General şi CSM în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii

Raluca Turcan este contrazisă de Parchetul General în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii. Potrivit unui comunicat de presă, sporurile din Ministerul Public reprezintă cel mult 30% din indemnizaţia de încadrare. Reamintim că ministrul Muncii spunea miercuri că în Sănătate și Justiție nivelul sporurilor este 85%.
Loredana Brumă
18 feb. 2021, 13:31
Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General şi CSM în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii
Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii

Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General şi CSM în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii. Sporurile din Ministerul Public reprezintă cel mult 30% din indemnizaţia de încadrare, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în contextul discuţiilor publice despre sporurile din sectorul public.

Raluca Turcan, contrazisă de Parchetul General în privinţa sporurilor de care beneficiază procurorii

„Potrivit art. 4 și 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii și personalul auxiliar de specialitate sunt:

– spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;

– spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;

– spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază.

Citeşte şi Raluca Turcan: Sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă

Totodată, art. 25 alin. (1) din aceeși lege prevede: ‘Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz’.

În consecință, sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum și cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive.

Celelalte categorii de personal (funcționari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un sigur cuantum pentru condiții de muncă periculoase reprezentând maxim 15% din salariul de bază”, se arată în comunicatul PÎCCJ.

Citeşte şi Raluca Turcan anunță o nouă lege a salarizării. Va fi gata în anul 2022 și va elimina mai multe sporuri

Reamintim că Raluca Turcan a declarat, miercuri seară, că nivelul sporurilor din Sănătate şi justiţie este de 85%.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult. Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sitemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, declara Raluca Turcan la Antena 3.

CSM: Afirmaţia ministrului Muncii potrivit căreia sporurile reprezintă 85% în sistemul de justiţie – total neadevărată

Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, joi, că sunt „total neadevărate” afirmaţiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, potrivit cărora în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale, adăugând că aceste declaraţii nu fac nimic altceva decât să „acutizeze” presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor.

„Această afirmaţie este total neadevărată. Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim că potrivit art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nr. 153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază. Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23,83%”, se arată într-un comunicat de presă al CSM, transmis AGERPRES.

Potrivit CSM, alăturarea în aceeaşi declaraţie a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii, dar cu „responsabilităţi enorme” faţă de cetăţeni, nu face nimic altceva decât să adâncească „în mod nepermis falii, fără a ţine seama de specificul fiecărei profesii”.

„Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil, la cele mai înalte standarde”, a adăugat CSM.

În opinia sa, aceste atitudini sunt „total neconstructive”. „Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât faţă de partenerii instituţionali, cât şi faţă de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declaraţii publice, este cu adevărat regretabilă”, a evidenţiat CSM.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Liderii UE omagiază sacrificiul Ucrainei și reafirmă sprijinul continuu
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!