Raluca Turcan, după avizul favorabil pentru Ministerul Culturii: ”Nu sunt om de cultură, dar am lucrat perioade importante cu oameni de cultură”

Raluca Turcan a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Culturii.
Mircea Filipescu
14 iun. 2023, 19:51
Raluca Turcan, după avizul favorabil pentru Ministerul Culturii: ”Nu sunt om de cultură, dar am lucrat perioade importante cu oameni de cultură”

Propunerea Ralucăi Turcan a trecut cu 17 voturi „pentru”, şapte voturi „împotrivă” şi două abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În cadrul comisiei, Turcan a vorbit despre priorităţile pe care și le propune la șefia Minsiterului Culturii.

„În privinţa proiectelor pe termen mediu şi lung mi se pare vital să îndeplinim pas cu pas jaloanele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a nu risca pierderea de fonduri şi a afecta alte investiţii aflate în derulare pentru dezvoltarea comunităţilor locale care accesează fonduri PNRR. De asemenea, să dezvoltăm şi să cheltuim eficient fondurile care sunt din surse rambursabile. Şi mă refer la finalizarea cu succes a proiectelor derulate prin împrumutul cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a spus Turcan citată de Agerpres.

Ministrul desemnat a mai spus că are în vedere dezvoltarea „cât mai rapid a părţii de digitalizare, atât din perspectiva valorificării şi evidenţierii patrimoniului naţional, cât şi din perspectiva accesului transparent la proiecte culturale sau chiar de producţie artistică, fie că vorbim de cinematografie, sau de alte arte”.

„Nu mai puţin importante sunt şi priorităţile legislative, una dintre ele trenând chiar din perioada în care am lăsat conducerea Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor, şi anume Legea Patrimoniului Naţional şi de asemenea o lege care să stimuleze creşterea numărului de experţi în domeniul intervenţiei pe proiectele culturale”, a mai spus Raluca Turcan.

Citește și: Victor Ciutacu: „L-aţi luat la preţ de matineu pe Ciolacu. Mâine-poimâine o să-i predați ceasurile și o să vă cereți scuze că sunt ieftine și proaste”

În cadrul audierilor, printre priorităţile amintite de Raluca Turcan s-au mai numărat continuarea parteneriatului cu Republica Moldova, dezvoltarea patrimoniului minorităţilor naţionale, reabilitarea, refacerea şi punerea în valoare a patrimoniului prin inermediul traseelor culturale, creşterea accesului la cultură a cât mai multor comunităţi, derularea optimă a programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, a Festivalului Internaţional George Enescu, a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi a altor evenimente similare, achiziţionarea în continuare a unor opere de artă, ca şi adoptarea unor măsuri menite să urgenteze acordarea cu promptitudine a avizelor culturale de către Ministerul Culturii şi instituţiile aflate în subordine.

Raluca Turcan, care a declarat în debutul audierilor că nu este un om de cultură, a precizat că se consideră „un om educat şi, în acelaşi timp, un bun manager”.

„Audierea a fost, aşa cum sunt obişnuită, şi cu dezbateri politice, dar şi cu întrebări de fond şi m-am bucurat că am avut ocazia să răspund la aceste întrebări. În acelaşi timp am simţit nevoia să am un dialog onest, cu nişte oameni, membri ai Comisiilor pentru Cultură, unde este foarte important să ai proprietatea termenilor şi să poţi să faci diferenţa între oamenii care creează plusvaloare în România, oamenii de creaţie, oamenii de cultură şi oamenii educaţi, aşa cum mă consider, un om educat şi, în acelaşi timp, bun manager. Pregătirea mea este de economist, dar cred ca pentrut un om vorbesc faptele si realizarile efective în domeniu și am lucrat pentru perioade importante de timp cu oameni de cultură, atât în calitate de preşedinte al Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, cât şi ca vicepremier, coordonator pe Ministerul Culturii”, a spus Turcan, citată de Agerpres.

După procedura de avizare, cabinetul de miniștri, în frunte cu noul premier desemnat Marcel Ciolacu (PSD), urmează să primească votul de învestire a Parlamentului.

Citește și: Adrian Câciu și-a intrat în rol la Fonduri Europene și așteaptă o nouă rată din PNRR: ”Până la sfârșitul lunii să încasăm acești bani. Săptămâna viitoare Comisia trebuie să evalueze cererea”

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Condimentul care menține mușcatele frumoase și înflorite. Costă în jur de 2 lei și se găsește la orice magazin
Capital.ro
Se poate rămâne imediat FĂRĂ PERMIS. Anunț venit astăzi, 7 IULIE: Prevederi imposibil de aplicat
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Investiții mamut în modernizarea României! Va avea loc o transformare radicală!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Cea mai mare umilință pentru Meghan și Harry. S-a aflat și ce a făcut prințul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a ajuns Poliția și…
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Decizie pentru toți cei care mănâncă PEPENI românești. Se întâmplă de mâine, 8 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Olanda va furniza avioane F-16 Ucrainei, anunță ministrul de externe Caspar Veldkamp
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!