Raluca Turcan a solicitat Ministerului Educației o analiză privind evoluția cursurilor online, în contextul coronavirusului: ”Am solicitat o analiză din partea Ministerului Educației, tocmai pentru a vedea cum se desfășoară educația online și în baza programelor speciale create în parteneriat cu TVR pe educația copiilor. Plecăm de la principiul că nici o evaluare nu poate să fie în afara materiei predate. Dacă efectele predării online vom vedea că ating toate segmentele sociale, pentru că evident, România are și segmente extrem de vulnerabile, unde accesul la Internet este îngrădit, unde inclusiv accesul la televiziune este deficitar, vom vedea în funcție de aceste evaluări cum vom proceda cu anul școlar”.
Vicepremierul precizează că există trei scenarii în privința anului școlar: ”Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.
Raluca Turcan spune că ”toate scenariile sunt posibile, nu există o țară în care să nu fie luate în considerare toate scenariile”.
Veste că anul şcolar ar putea fi repetat în contextul epidemiei de coronavirus stârneşte reacţii dure în rândul asociaţilor de părinţi.
„Dna. Turcan vine si aruncă-n spațiul public un scenariu care nu a fost luat în calcul de nimeni.
MEC, împreună cu toți partenerii sociali sunt în contact permanent. Măcar să ne fi intrebat si pe noi… când lansează această idee.
Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce naiba ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb…”, a scris Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Invăţământul Preuniversitar.
Iniţial, grădiniţele, şcolile şi liceele din România au fost închise din data de 11 martie până în 22 martie în contextul epidemiei de coronavirus. Ulterior, președintele Klaus Iohannis a adoptat în 16 martie Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile. Urmare a acestui decret, suspendarea cursurilor în şcoli se prelungeşte până după Paşte.