”Abordarea lui Liviu Dragnea în chestiunea vaccinării e vecină cu crima. Aceşti inconstienţi conduc România în 2017? O ţară întreagă ar trebui să-i răspundă că nu este vorba doar de asigurarea sănătăţii persoanei, ci de a unor întregi comunităţi, şi avem cazul concret al epidemiei de rujeolă. Dar Dragnea nu înţelege nimic din gravitatea situaţiei, acest domn trăieşte în Evul Mediu. Constituţia României precizează că «statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice»”, scris Raluca Turcan.
Ea aminteşte că liberalii au iniţiat proiectul Legii prevenţiei în sănătate care stipulează ca pacientul să-şi asume responsabilitatea refuzului de a participa la programele de prevenţie astfel încât cei care nu acceptă vaccinarea să plătească tratamentul ulterior al bolii pentru care a fost refuzată imunizarea.
”De asemenea, Ministrul Sănătăţii să se pregătească să răspundă inclusiv penal pentru modul defectuos în care gestionează criza medicamentelor pentru anumite categorii de pacienţi. El este direct responsabil de privarea pacienţilor de anumite medicamente pentru cancer!”, a mai afirmat Turcan adăugând că Guvernul îşi încalcă obligaţiile constituţionale în ce priveşte sănătatea publică, arată News.ro.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, întrebat despre proiectul Legii vaccinării care a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, că are „foarte mari” rezerve în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării copiilor.
„Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus Liviu Dragnea.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la o dezbatere pe tema imunizării, că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut „probleme” în a găsi vaccinul de care avea nevoie, şi a precizat că susţine ideea că părinţii pot alege ce consideră că este mai bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.
Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate „privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.
Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.