Raluca Turcan a menționat că senatorii PNL și USR au semnat moțiunea simplă pe educație prin care se cere demisia ministrului Pop, iar dacă acestora la vot li se vor alătura, a afirmat aceasta, și parlamentari din arcul guvernamental, România ar mai avea „o șansă să poată oferi tinerei generații o educație de calitate”.
Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, „ministrul Pop trebuie să răspundă în fața senatorilor cum este posibil ca probleme grave din educație să nu fie rezolvate și să se accentueze an de an”.
Raluca Turcan a opinat că ”astăzi, Liviu Pop va trebuie să-și dea demisia”, prim-vicepreședintele liberal afirmând că, de când acesta a ajuns la Ministerul Educației, „problemele se țin lanț”.
„Dacă va refuza să-și dea demisia, acesta poate fi forțat prin votul colegilor de la toate partidele. Problemele în învățământ sunt cronice. Anul acesta însă, cu actualul ministru al educației, se amplifică”, a declarat Turcan.
Ea a adăugat că, în ultimii 5 ani, PSD și aliații săi au dat șase miniștri ai Educației. ”Fiecare ministru a uitat să pună elevul în centrul sistemului educațional și școala în centrul comunității. Fiecare a avut misiuni scurte și toxice pentru școala românească. Au politizat concursurile de directori de școli și inspectori. Au desființat comisii de etică și au modificat legislația pentru a-i salva de plagiat pe proprii colegi. Au dat ordonanțe de urgențe pe bandă rulantă cu un singur scop — să stopeze orice brumă de reformă și performanță în sistem. Au viciat licitații și au lăsat sute de mii de copii fără manuale, fără decontul transportului sau fără o alimentație diversificată în școli. Au promis bani profesorilor, dar nu au prevăzut în bugete plata restanțelor în urma hotărârilor judecătorești. Au tot amânat plata lor și nu se vor sfii să o facă și pe viitor”, a spus Turcan.
Prim-vicepreședintele PNL a mai susținut că subfinanțarea învățământului a făcut ca jumătate din totalul unei generații să fie în afara sistemului, din cauza că nu a putut suporta costurile școlarizării sau că nivelul prea scăzut al actului didactic nu le-a oferit acelor tineri o șansă reală la o calificare pe piața muncii.
”Lipsa de măsuri aruncă România într-o criză a educației, apoi în alta a forței de muncă și mai târziu în una economică și socială. România se va trezi cu generații care ajung la vârsta maturității fără o diplomă, fără competențe și fără calificări pe piața muncii. Senatorii PNL și USR au semnat această moțiune. Dacă la vot ni se vor alătura și parlamentari din arcul guvernamental — România va mai avea o șansă să poată oferi tinerei generații o educație de calitate. Altfel, senatorii PSD-ALDE vor demonstra că disciplina de partid este mai importantă decât propria conștiință și interesul României”, a declarat Raluca Turcan.
Prim-vicepreședintele PNL a lansat un apel președinților PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, prin care le cere să stopeze ‘politizarea învățământului’.