‘Prin modificările făcute de OUG 49/2014, Guvernul schimbă 97 de articole din Legea Educaţiei Naţionale, încalcă dreptul la educaţie, dreptul la proprietate şi nu respectă principiul separaţiei puterilor în stat. În mod practic, putem vorbi de impunerea unei noi legi’, afirmă Turcan în scrisoarea respectivă.
Potrivit deputatului PDL, ‘Art. 112, alin. (41) ‘rezolvă’ ceea ce nu s-a reuşit prin Legea descentralizării: terenurile şi clădirile în care îşi desfăşoară activitatea palatele şi cluburile elevilor, cluburile sportive şcolare ale căror cheltuieli curente şi de capital se finanţează de la bugetul de stat pot fi trecute din domeniul public al statului în domeniul public al unei unităţi administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a Consiliului Local, după caz, prin Hotărâre a Guvernului’.
De asemenea, Turcan acuză faptul că ordonanţa respectivă permite persoanelor fizice care participă la o universitate să aibă dreptul de desfiinţare sau dizolvare a universităţii şi patrimoniului acesteia, însuşindu-şi astfel patrimoniul dobândit din taxele studenţilor şi pentru care nu au plătit impozite şi TVA.
‘S-a legiferat anul pregătitor pentru cei care nu şi-au luat bacalaureatul. Iar banii pentru acest an vin direct din finanţarea de bază. Prin această ordonanţă se înfiinţează colegii postliceale în facultăţi. Ceea ce înseamnă: mai mulţi bani de la buget către facultăţi. Prin această măsură elevii care nu şi-au luat examenul de BAC pot ajunge în facultăţi pe o altă cale decât ceilalţi absolvenţi’, subliniază Turcan.
Deputatul PDL mai acuză că prin modificările aduse de ordonanţă se continuă politizarea învăţământului, se permite rectorilor să rămână în funcţie pe viaţă, dar şi că prin aprobarea acestei Ordonanţe, Guvernul şi-a depăşit limitele delegării prevăzute de Constituţie, fiind vorba de ‘o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului, o violare a principiului separaţiei puterilor în stat’.