Raluca Turcan, unul dintre vicepreşedinţii PNL, preia şefia partidului în condiţiile în care PNL a obţinut la Sibiu cel mai mare scor din toată ţara la alegerile parlamentare din 11 decembrie. Din echipa interimară de conducere a PNL până la congresul de anul viitor ar urma să facă parte şi Mircea Hava, liderul de la Alba, care ar putea prelua funcţia de secretar general interimar în locul lui Ilie Bolojan.
Un alt nume care s-ar putea regăsi în echipa interimară de conducere a PNL este europarlamentarul Daniel Buda de la Cluj. El deţine în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, numit după demisia lui Vasile Blaga de la conducerea partidului.
Conducerea interimară ar urma să aibă aproximativ 20 de persoane, în principal liderii organizaţiilor judeţene care au obţinut rezultate peste media partidului la alegerile parlamentare.
Luni, cu câteva ore înainte de a fi aleasă să conducă temporar destinele PNL, Raluca Turcan anunţa pe Facebook că este mândră de rezultatele obţinute de organizaţia pe care o conduce. „Scorul PNL-ului la nivel național este dezastruos și asta îmi va face o misiune foarte dificilă în Parlament. Echipa este importantă. De acum înainte, vă rog pe toti, fie că m-ați votat, fie ca nu m-ați votat, să-mi urmăriți munca și proiectele. Vă sunt îndatorată și am o obligație în fața dumneavoastră, pe care o voi respecta. Mă voi strădui pentru obiectivele importante despre care am vorbit in campanie”, scria Raluca Turcan pe Facebook.
Alina Gorghiu a declarat la plecarea de la sediul PNL că a avut loc o discuţie deschisă si că funcţiile interimare eliberate vor fi ocupate de cei care au obţinut cele mai bune scoruri:
„Dicutia a fost una informala cu liderii organizatiilor, nu e o discutie in care sa se iau decizii oficiale. Pentru interimat va fi o regula pe care o respectam: cei care au obtinut rezultate bune vor fi propuneri corecte pentru functiile interimare eliberate. Maine veti vedea care sunt aceste propuneri si sper sa fie bine primite. Evident ca voi intra si eu cu o propunere, voi avea o propunere catre colegii mei„, a spus Alina Gorghiu la plecarea de la sediul PNL.
Liderii de organizaţii PNL care au obţinut rezultate peste media naţională a partidului la alegerile parlamentare au fost convocaţi la o şedinţă luni seara, la ora 18.00, la sediul central al formaţiunii. Au venit în Capitală pentru a lua o decizie referitor la conducerea de moment a PNL liderii din Arad, Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Diaspora.
Potrivit unor surse liberale, şefii organizaţiilor cu scoruri mai mari aveau opinii divergente în ce priveşte conducerea interimară a partidului. Astfel, unii voiau ca Alina Gorghiu şi Ilie Bolojan să-şi exercite atribuţiile până la Congresul de la începutul lui 2017, în timp ce alţii au cerut numirea unei alte echipe de conducere.
Reuniunea a fost una informală, iar decizia oficială privind conducerea partidului va fi luată marţi, în cadrul Biroului Politic Naţional al PNL.
Şi secretarul general al PNL, Ilie Bolojan, a demisionat, luni, din funcţie, după rezultatele slabe de la alegerile parlamentare. De asemenea, liderul PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, a renunţat la rândul său la funcţie, potrivit unor surse liberale. Şi Adriana Săftoiu a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului.