Raluca Turcan promite susţinere pentru români. Plafonul care s-a stabilit, dar care e încă în discuţe este de 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru membru de familie.
„Întrucât pe tipuri de energie avem tipuri diferite de referință – și în același timp în funcție de nivelul de venit – compensarea se face invers proporțional, între 10% și 100%. Pentru un pensionar cu pensia minimă socială, de exemplu, dacă ajutorul de încălzire pe legislația în vigoare era de 100 de lei pe întregul sezon rece, pe Legea consumatorului vulnerabil pe tot anul – sezon rece plus extrasezon – sprijinul din partea statului va fi de peste 600 de lei, deci de șase ori mai mare. Cei cu veniturile cele mai mici beneficiază de compensarea cea mai mare.
Plafonul pe care noi l-am stabilit – încă în discuție – este de 1.450 lei pentru o persoană singură și 810 lei pentru membru de familie. Am avea în total aproximativ 500.000 de gospodării care vor fi sprijinite.
Va fi o iarnă dificilă și îmi pare foarte rău că românii nu au fost pregătiți din timp pentru această perioadă mai dificilă. Aceste creșteri de prețuri – și la alimente, și la facturi – puteau fi anticipate, de aceea noi am și pregătit acest proiect de lege. La energie am avut liberalizarea prețurilor, care trebuia făcută cu 2 ani în urmă”, a arătat ministrul.
Întâlnire la Palatul Victoria, după creşterea preţurilor la gaze şi reclamaţiile privind modificarea contractelor şi facturile exorbitante. Premierul anunţă că se caută soluţii, iar ministrul Energiei a avertizat că încep controalele la furnizori. Premierul a convocat, marţi, la Palatul Victoria, o întâlnire în contextul creşterii preţului la gaze şi a reclamaţiilor primite de la consumatori care acuză facturi exorbitante.
Premierul Florin Cîţu se întâlneşte, marţi, de la ora 13.00, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.
Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că întâlnirea are loc ”pe de o parte pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte pentru a veni cu soluţii”. ”Soluţiile pe care le-am anunţat pentru această iarnă, pentru a le formaliza. ANPC va fi la masa discuţiilor şi vom vedea ce soluţii avem”, a declarat Florin Cîţu.
Facturi mai scumpe cu 80% la gaze. „În loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat mecanismul perfect de scumpire”
Premierul a apreciat că, dacă există aceste situaţii reclamate de clienţi, înseamnă că instituţiile care monitorizează liberalizarea pieţei nu şi-au făcut datoria. ”La această discuţie vin şi cei de la Consiliul Concurenţei pentru că ei sunt cei care pot să ne spună dacă o piaţă funcţionează în condiţii normale sau nu. ANPC-ul este acolo pentru a vedea dacă au fost respectate contractele cu persoanele fizice sau cu consumatorii individuali”,a mai declarat premierul.