„Arhiva Naţională de Filme din România, din motive politice, a rupt contractele de închiriere a sălilor de cinema cu ambasada noastră de la Bucureşti, care, în cadrul unei campanii educaţionale, prevedea proiecţia privată a filmelor ruseşti „Vremea Pervîh (Primii în spaţiu)” şi „Vîzov (Provocarea)”, a declarat Zaharova.
„Decizia a fost împinsă prin intermediul presei tendenţioase conduse de redacţia locală, aşa-numita Europa Liberă şi Ministerul Culturii din România”, a mai spus Zaharova.
Potrivit TASS, aceasta este o manifestare tipică a aşa-numitei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în tabloul general al acţiunilor Occidentului, care caută să impună o cenzură cuprinzătoare în lupta împotriva disidenţei”, a subliniat Zaharova.
„Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice”, a scris pe Facebook Raluca Turcan, ministrul Culturii, după ce Europa Liberă a scris că Centrul Rus, o instituţie care promovează cultura rusă în România, anunţa un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.
Apoi, vineri, după declaraţiile Zaharovei, Raluca Turcan a revenit cu un nou răspuns adresat diplomatului rus.
️”Este regretabil că este pus semnul egalului între cultura rusă recunoscută și filmele de propagandă internațională finanțate de guvernul rus.
Cele două filme de propagandă internațională nu vor fi difuzate în cinematografele Ministerului Culturii. România decide singură cum își gestionează politicile în domeniu, iar propaganda statelor agresoare nu își are locul în instituțiile publice de cultură.”, a scris Turcan pe pagina sa de socializare.