„Călin Popescu Tăriceanu trebuie să demisioneze din fruntea Senatului pentru ‘palmarea’ hotărârii Parlamentului pe votul la arestarea lui Șova. Am fost colegi însă, dacă nu transmite hotărârea Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu se afundă într-o groapă morală. Devine doar un găinar care dosește acte„, scrie Raluca Turcan pe contul său de facebook.
Turcan îl acuză pe Tăriceanu că, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile de preşedinte al Senatului, a devenit subordonatului primului-ministru Victor Ponta, principalul benficiar al blocării arestării lui Dan Şova. „Tăriceanu este fațada lui Victor Ponta. E un paravan în fața justiției care dorește să oprească tăvălugul care ar duce la căderea guvernului Ponta. Tăriceanu dezamăgește în continuare ca om politic, prin deciziile pe care le ia. Acesta a încălcat Constituția României, a făcut un abuz în serviciu și trebuie să răspundă pentru aceasta!”, mai scrie Raluca Turcan.
Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit vineri să dezbată pe 8 aprilie sesizările trimise de președintele Klaus Iohannis și PNL cu privire la soluționarea conflictului juridic de natură constituțională în legătură cu votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova. Iniţial, CCR anunţase data de 22 aprilie.
Președintele Klaus Iohannis i-a trimis joi președintelui CCR, Augustin Zegrean, o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public — Parchetul de pe lângă ÎCCJ și CSM și Parlament cu privire la omisiunea Camerei și Senatului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere sau arestare a unui parlamentar.
Șeful statului consideră că atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan Șova a condus la un blocaj instituțional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție.
„Vă solicit să constatați existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, conflict ivit ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”, afirmă Iohannis în cererea transmisă președintelui CCR.
Pe de altă parte, la CCR a fost depusă și o sesizare din partea PNL în cazul Dan Șova.
„Solicităm să se constate neconstituționalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, în care se prevede că Senatul decide cu votul secret al majorității membrilor săi. Solicităm CCR să constate neconstituționalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Șova și să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii, stabilit în conformitate cu articolul 2 din Constituție, care stipulează că hotărârile se aprobă cu majoritatea deputaților sau senatorilor prezenți”, a declarat joi Ludovic Orban.