Raluca Turcan a făcut aceste declaraţii, luni, la Conferinţa Internaţională Laude-Reut de Diplomaţie şi Afaceri Globale.
„Laude-Reut este singura şcoală din România care oferă un curs de diplomaţie pentru elevii de liceu, şi cred că aceasta este o decizie foarte înţeleaptă, curajoasă şi inovatoare. Diplomaţia, pentru mine, ca politician, nu este ceva doar pentru diplomaţi. Diplomaţia ar trebui să facă parte din viaţa noastră de zi cu zi. În orice context în care oamenii sunt împreună, diplomaţia este ceva care ne poate proteja, întări şi întări relaţiile.
Dobândirea şi dezvoltarea abilităţilor de diplomaţie, cum ar fi: ascultarea, comunicarea, negocierea, gândirea critică, empatia, ar trebui, în opinia mea, să facă parte din programa şcolară”, a explicat vicepremierul Raluca Turcan, conform Agerpres.
Raluca Turcan şi-a exprimat speranţa că domeniul diplomaţiei, cu referire la diplomaţia educaţională, va fi privit cu atenţie de mai multe şcoli.
„Vă puteţi imagina cum ar fi societatea noastră dacă oamenii ar avea doar câteva abilităţi diplomatice? Cum ar fi şcolile noastre? Ar fi locuri mai bune pentru fiecare dintre noi, cu siguranţă. Cunoscutele democraţii din jurul nostru ne arată acest lucru! Laude-Reut arată asta în fiecare zi şi, da, ar trebui să începem cu toţii să învăţăm asta!
Speranţa mea este că mai multe şcoli vor privi cu mult mai multă atenţie acest domeniu al diplomaţiei. (…) Cred că trebuie să aflam cu adevărat despre diplomaţia educaţională, mai ales acum, când avem nevoie de o reformă educaţională puternică şi profundă în sistemul nostru educaţional”, a mai precizat Turcan.
Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Toată lumea spune că după alegeri se va lua deja decizia de lockdown”
În acest context, vicepremierul a invitat mai mulţi factori de decizie, precum directorii, profesorii, părinţii, organizaţiile civice, să se alăture unei mişcări precum Diplomaţia Educaţiei.
Potrivit sursei citate, Conferinţa Internaţională Laude-Reut de Diplomaţie şi Afaceri Globale „2Day Ambassador 2020”, desfăşurată online, este organizată în parteneriat academic cu Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Statului Israel în România, IDC Herzliya şi World Zionist Organization, fiind la a 9-a ediţie, cu participarea a 270 de elevi de la 25 de şcoli bucureştene şi din Israel.