Ramadan 2024. Cea mai importantă lună din calendarul islamic. Ramadanul este unul dintre cei cinci piloni ai Islamului

În fiecare an, musulmanii postesc în fiecare zi de Ramadan, de la răsărit până la apus, pe toată durata lunii. În acest an, Ramadanul începe luni dimineaţa și să se încheie marți, 9 aprilie 2024.
Filip Stan
10 mart. 2024, 11:19
Ramadan 2024. Cea mai importantă lună din calendarul islamic. Ramadanul este unul dintre cei cinci piloni ai Islamului

Ramadan 2024 – Luna sfântă a musulmanilor este perioada de o lună de zile a calendarului islamic, care marchează perioada lunii în care Profetul Mohamed a avut primele revelații.

Luna Ramadan este considerată a fi cea mai sfântă și mai sacră lună a calendarului islamic Hijri. Musulmanii cred cu fermitate că, în această lună, arhanghelul Gabriel a coborât din ceruri și a dezvăluit Mesajul Profetului Mahomed.

Ramadan (n.n. – în arabă رمضان – Ramaḍān, în persană Ramazan, în turcă Ramazan) este luna a noua din calendarul lunar islamic și reprezintă una dintre cele mai sfinte luni islamice. Ramadanul marchează o perioadă de post obligatoriu pentru toți musulmanii, precum și de binecuvântări și rugăciuni pentru a comemora revelarea Coranului către Profetul Mahomed.

Daniel Balaş desfiinţează Postul: „Cred că şi Dumnezeu se străduieşte 40 de zile să vă creadă. Ar trebui să nu mai gustăm din invidie, frustrare, duşmănie, bârfă”

Credința popoarelor musulmane se referă la faptul că unele dintre primele versete ale cărții sfinte islamice, Coranul, au fost dezvăluite profetului Mohamed în timpul lunii Ramadan, iar în acest moment se pune un accent suplimentar pe recitarea Coranului.

Musulmanii își bazează viața pe cinci dogme, și anume:

  • Credința (Shahadah) – „Există un singur Dumnezeu adevărat (Allah), iar Mahomed este mesagerul (profetul) lui Dumnezeu”.
    Rugăciunea (Salah) – în fiecare zi trebuie rostite cinci rugăciuni.
    Dărnicia (Zakat) – trebuie să dăruiești săracilor pentru că totul vine de la Allah.
    Postul – pe lângă postul ocazional, toți musulmanii trebuie să postească în timpul Ramadanului. Postul necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală de la răsărit și până la apus în fiecare zi din cele patru săptămâni. De asemenea, musulmanii cred că în această lună de Ramadan porțile către cer sunt deschise și cele ale iadului sunt închise.
    Pelerinajul la Mecca (Hajj) – ar trebui făcut cel puțin o dată în timpul vieții (în timpul lunii a douăsprezecea din calendarul islamic).

În raport cu calendarul gregorian, care este bazat pe rotația Pământului în jurul Soarelui și are 365 de zile,  calendarul musulman cuprinde doar 354 de zile, motiv pentru care Ramadanul este decalat în fiecare an. Practic, lunile din anul Hijri au 29 sau 30 de zile, iar această variație face ca Ramadanul să înceapă cu 11 zile mai devreme decât anul precedent.

Lunile calendaristice solare sunt formate din 30 sau 31 de zile, cu excepția lunii februarie. Lunile calendaristice lunare sunt formate din 29 sau 30 de zile. Prin urmare, Ramadanul poate dura fie 29 de zile, fie 30 de zile. Când Ramadanul se termină, musulmanii vor sărbători Eid al-Fitr sau „Festivalul încetării postului”. În cadrul acestei sărbători, copiii primesc cadouri de la familie și prieteni. De asemenea, musulmanii pot recita o rugăciune specială în dimineața de Eid, urmată de o sărbătoare comunitară cu mâncare și jocuri.

Lungimea și durata Ramadanului poate varia de la o țară la alta, în fiecare parte a lumii, în funcție de orbita soarelui din fiecare regiune. Musulmanii postesc, în medie între 11 și 16 ore pe zi, în funcție de regiunile din care fac parte.

Începutul Ramadanului, perioada de post, este determinat vizual când luna nouă este văzută la sfârșitul lunii a opta, Shaaban. Luna se sfârșește la apariția unei noi luni, în a zecea lună.

Ramadan 2024: Musulmanii încep ziua cu suhur şi se încheie cu iftar

Musulmanii pot mânca o masă înainte de zori (incluzând de obicei proteine și grăsimi) cunoscută sub numele de „suhur” pentru a le susține în timpul zilei. Odată ce începe postul, chiar și a lua o înghițitură de apă este văzută ca întreruperea postului.

La sfârșitul fiecărei zile, postul este rupt cu rugăciune și o masă numită „iftar”. În seara de după iftar, se obișnuiește ca musulmanii să meargă în vizită la familie și prieteni. Postul se reia a doua zi dimineața.

În mod tradițional, postul Ramadanului este întrerupt cu curmale, apă, urmate de o masă ușoară. Cu toate acestea, există o gamă variată de rețete culinare care sunt făcute în special în timpul Ramadanului și sunt cunoscute în întreaga lume.

Obiceiuri și tradiții de Ramadan 2024

Este important de reținut că Ramadanul este o perioadă de analiză spirituală, așadar este de preferat să se evite termeni precum „Sărbători fericite” sau altele asemenea. Cele mai binevenite saluturi în această perioadă sunt Ramadan Kareem , care se traduce prin „Să aveți un Ramadan bogat”, și Ramadan Mubarak sau „Un Ramadan binecuvântat.”

Ramadanul are funcție religioasă, rol de sănătate (purifică organismul), funcție mentală (întărește voința) și un rol moral (de a ajuta la înțelegerea suferinței oamenilor privați de hrană).

În cele 30 de zile, cât ține Ramadanul, musulmanii obișnuiesc să meargă la Masjid (moschee) și să petreacă câteva ore rugându-se și studiind Coranul.

Pe lângă cele cinci rugăciuni zilnice, în timpul Ramadanului, adepții religiei islamice recită o rugăciune specială, care poartă denumirea de „Rugăciunea Taraweeh” (Rugăciunea de noapte). Durata acestei rugăciuni durează de obicei de 2-3 ori mai mult decât rugăciunile zilnice. Unii musulmani pot petrece și toată noaptea în rugăciune.

În perioada Ramadanului trebuie alungate gândurile rele, insultele, criticile la adresa celor din jur. Cu toții trebuie să fie mai buni, mai îngăduitori și să-i ajute pe cei din jur, ma mult ca oricând.

De asemenea, în toată această perioadă, musulmanii consumă zilnic doar două mese în loc de trei câte au de obicei. Prima dintre acestea poartă denumirea de iftar și reprezintă momentul ruperii postului Ramadanului, care are loc imediat după apusul soarelui.

Momentul celei de-a doua mese se numește sohour variază în funcție de preferințele personale ale fiecărui musulman, însă, în general, acest moment este amânat cât mai mult posibil până chiar înainte de răsăritul soarelui.

În majoritatea țărilor islamice sau predominant musulmane, orele de muncă și cele de școală sunt scurtate în timpul sărbătorii de Ramadan.

Hotelurile, însă, rămân deschise, la fel ca și restaurantele din incinta acestora. În schimb, toate celelalte restaurante și cafenele sunt în mare parte închise în timpul zilei, unele fiind deschise doar pentru cină.

Pentru musulmanii care nu practică islamul, mesele, băuturile și țigările în timpul zilei sunt în general considerate inacceptabile. În unele țări, persoanele care nu respectă acest lucru este aspru pedepsit prin lege.

De asemenea, femeile trebuie să aibă grijă să se îmbrace modest, astfel încât umerii, decolteurile și genunchii nu trebuie să fie la vedere.

Înainte de sfârșitul Ramadanului și de rugăciunea specială de Eid al-Fitr, toți musulmanii care au mai multă hrană decât au nevoie, trebuie să plătească Zakat al-Fitr, care reprezintă o contribuție caritabilă cu produse alimentare de bază pentru sprijinirea oamenilor necăjiți.

În ultimele zile ale sărbătorii de Ramadan, musulmanii sărbătoresc „Laylat Al Qadr”, care este cea mai sfântă noapte din an. Aceasta comemorează noaptea în care cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, i-a fost dezvăluită pentru prima dată profetului Mahomed.

În perioada Ramadanului, postul reprezintă modalitatea de curățare a sufletului, dar și perioada de sprijin și empatie pentru cei din jur, în special pentru cei mai puțin norocoși.

Dacă sunteți invitați la iftar sau suhoor, se obișnuiește să duceți ceva în semn de apreciere față de gazdă. Asta poate fi un platou cu dulciuri locale, ciocolată asortată, o cutie de curmale sau un desert dacă mergeți acasă la cineva. Printre alte opțiuni se numără decorațiunile pentru casă sau un buchet de flori.

Citeşte şi
O româncă a împărtășit cu utilizatorii TikTok cum este să fii căsătorită cu un musulman. ”Pe lângă prima soție, mai are și o amantă. Dar sunt libertină, pot să mănânc chiar și carne de porc”

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Țeapa luată de o româncă pe litoralul românesc. A făcut rezervare la un hotel care nici nu exista, iar ce a urmat a fost complet neașteptat
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Secretele unui somn eficient. Cum te pui pe picioare peste noapte
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Donald Trump anunţă întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Mar-a-Lago
MediaFlux
O ALTĂ DEMISIE în SUA! După BIDEN, a PLECAT și EA
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!