Rămăşiţele unuia dintre generalii lui Napoleon vor ajunge acasă pe 13 iulie. Dar repatrierea este una controversată. Deşi, iniţial, autorităţile franceze consimţiseră la onoruri naţionale, ulterior s-au răzgândit.
„A fost un general foarte bun în armatele Revoluției, apoi ale Imperiului. A jucat un rol-cheie în bătăliile de la Auerstaedt și Eylau. Aproape de împărat, el este un personaj destul de emblematic al acestor familii din vechiul regim care s-au alăturat Revoluției și Imperiului„, rezumă prințul Joachim Murat, descendentul celebrului mareșal, citat de ziare.com
„Cu marea victorie a lui Auerstaedt, el este, fără îndoială, unul dintre primii generali care au intrat în Berlin„, confirmă descendentul sau, Alberic d’Orleans. Acesta regretă profund lipsa funerariilor naționale: „Și-a sacrificat viață pentru Franța, că soldat ar avea dreptul la un minim de recunoaștere. Având în vedere serviciile prestate, am fi putut speră că va fi ceva mai multă mobilizare„, relatează Le Figaro.
„În timp ce Napoleon vizita Catedrala din Smolensk, o scrisoare anunță un atac al rușilor. Imediat îl trimite pe Gudin în ajutorul mareșalului Ney. Ajuns la locul bătăliei, Gudin se enervează pe mareșalul Ney și îi strigă: „Vei vedea cum divizia mea știe să înlăture o poziție pe care are misiunea să o atace„, povestește Pierre Malinowski, cel care a organizat repatrierea.
În timp ce divizia sa respingea armata rusă, o ghiulea îi retează piciorul. Transferat la Smolensk, a murit la 22 august 1812.
În 2019, rămăşiţele sale pământeşti au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice realizate în Smolensk sub coordonarea lui Pierre Malinowski. Acesta şi-a dorit ca repatrierea să se facă cu onoruri militare, în prezența lui Vladimir Putin. În acest scop, Malinowksy va închiria un Airbus privat, prin intermediul oligarhului rus Andrey Kozystin.