Rambo, pe numele său Fodor, avea doar 12 ani şi n-a înţeles mare lucru din ce i se întâmplă. Povestea sa a început în aprilie 2013, înainte de Paşti. Mama sa se afla în spital, abia născuse, iar tatăl lui, Bela Grito, se împrumutase de la cămătari cu 1.000 de lei. În câteva luni, cât a amânat plata, datoria cu dobândă de 100% a devenit uriaşă.
Astfel, atunci când Bako Jozsef, cămătarul, i-a propus să i-l dea pe băiatul de 12 ani, ca să-i muncească o lună în schimbul banilor, tatăl lui Rambo a acceptat. Când a plecat la Sâncraiu de Mureş, la 18 km depărtare de casă, tatăl i-a spus că asta e singura soluţie şi că el e „salvarea familiei”, scrie Libertatea.
Rambo era pus să muncească de la 6:00 şi până la 23:00, inclusiv sâmbăta şi duminica. Îngrijea de animale și, de multe ori, trebuia să doarmă în câmp pentru a păzi caii, căra lemne din pădure, pământ sau îngrășământ. După o lună, când se pregătea să se întoarcă acasă, Bako Jozsef i-a spus că trebuie să mai rămână, pentru că părinţii lui făcuseră noi datorii! Mai mult, n-a fost lăsat să plece nici când i-a murit unul dintre fraţi şi nici la înmormântarea bunicului. Când a împlinit 14 ani, Bako Jozsef l-a dus la Târgu Mureş şi i-a făcut buletin, de faţă fiind şi tatăl băiatului, care a primit 50 de lei, bani de drum. Buletinul lui Rambo a rămas însă la cămătar.
Rambo a încercat să plece, a ajuns chiar la poliţie, dar s-a întors la cămătar după o discuţie cu tatăl său, iar ancheta a fost oprită. La a doua tentativă de „evadare”, copilul a mers la Târgu Mureş, la părinții lui pe care i-a înduplecat să nu-l trimită înapoi. Familia i-a fost ameninţată, dar de data asta autorităţile au mers cu ancheta până la capăt.
Procurorii DIICOT Târgu Mureș i-au reţinut pe mai mulţi mamebri ai clanului pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori și lipsire de libertate. Ancheta a scos la iveală faptul că începând cu 2013, familia Bako a obligat mai multe persoane din comunitatea romă să-i ofere împuternicire pentru a ridica alocaţiile de stat pentru copiii minori şi ajutoarele sociale, totul în numele recuperării unor pretinse datorii.
Bako Jozsef, Bako Klara, Bako Iosif, Grito Bela şi Paradicza Eugen au fost prezentaţi Tribunalului Mureş, cu propunere de arestare preventivă, dar instanţa a admis propunerea doar în cazul lui Bako Iosif.
Imagini de la descidenrea din 2017
„Dispune arestarea preventivă a inculpatului Bako Iosif, cercetat în dosarul nr. 17/D/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT-Serviciul Teritorial Târgu Mureş, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 21 martie 2017 până la data de 19 aprilie 2017. În baza art. 227 Cod procedură penală, respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor Bako Jozsef, Bako Klara, Grito Bela şi Paradicza Eugen. Dispune punerea în libertate a inculpaţilor Grito Bela şi Paradicza Eurgen, reţinuţi în dosarul nr. 17/D/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT-Serviciul Teritorial Tg. Mureş. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia, cheltuieli din care suma de 520 lei, reprezentând onorariul avocaţilor numiţi din oficiu, se avansează către Baroul Mureş din fondul special al Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la comunicare pentru procurori de la pronunţare pentru inculpaţi”, se arată în soluţia instanţei.
Procurorii DIICOT ai Serviciului Teritorial Târgu Mureş au dispus, luni, reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Jozsef Bako, Klara Bako, Iosif Bako, Bela Grito şi Eugen Paradicza şi măsura preventivă a controlului judiciar faţă de Cornelia Bako şi Agneta Paradicsa, pentru trafic de minori şi lipsire de libertate.
În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au stabilit că inculpaţii acordau împrumuturi cu dobândă extrem de mare, respectiv 100% pe lună, împrumuturi pe care persoanele împrumutate ale căror venituri se bazau exclusiv pe alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi pe ajutoarele sociale nu le puteau achita. Potrivit anchetatorilor, pentru recuperarea sumelor împrumutate, Bako Iosif, Bako Cornelia, Bako Jozsef şi Bako Klara îi obligau pe debitori să le cedeze drepturile de a ridica alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi ajutoarele sociale, ajungând astfel la abuzuri fizice asupra debitorilor şi la lipsirea totală a acestora de orice mijloc de existenţă.
În urma cercetărilor efectuate a reieşit că inculpaţii Bako Iosif, Bako Cornelia, Bako Jozsef şi Bako Klara au impus unor părinţi să accepte ca minorii cu vârste foarte fragede, de 5 – 6 ani, să muncească în gospodăria lor, fiind puşi la munci deosebit de grele, în special îngrijirea unui număr mare de animale.