Ramzan Kadîrov susține că Rusia e atât de puternică încât se poate lupta cu lumea întreagă, fără să piardă o astfel de luptă. Și că, dacă rușii ar vrea, ar „elibera” toată Ucraina.
Lăudând forța Rusiei, președintele cecen a scris un lung mesaj pe contul lui de Telegram, însoțit de o înregistrare video cu el vorbind pentru podcastul de pe Instagram al asistentului său, mesaj preluat de cotidianul rusesc Kommersant.
„Am fost întrebat dacă oponenții noștri vor avea un avantaj prin furnizarea de tancuri și alte arme grele de către țările NATO. După cum am spus în repetate rânduri, Occidentul și Europa umplu Ucraina cu echipamente vechi, dezafectate, care nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru militarii noștri. Rusia este o mare putere nucleară care poate rezista cu calm blocului NATO și chiar lumii întregi.
Am numit nepotrivite conversațiile diverșilor experți care încearcă să impună statutul de conflict mondial operațiunii militare speciale ruse din Ucraina. Întreaga lume nu a fost de acord cu NATO, ci câteva țări care fac parte din ea. Multe state mari, inclusiv China, India, Pakistan și alte zeci de țări cu miliarde de oameni, rămân neutre.
Prin urmare, suntem încă departe de al treilea război mondial. Și dacă cineva susține că «întreaga comunitate mondială» este împotriva Rusiei și consideră doar NATO o «comunitate mondială»”, atunci lăsați-i să considere asta un război mondial.
Rusia anunţă că va face „schimbări majore” în rândul forţelor armate în următorii trei ani
Moscova a anunţat marţi că va face „schimbări majore” în rândul forţelor sale armate începând din 2023 şi până în 2026 şi a promis să îşi reorganizeze structura militară, după luni de eşecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, relatează Reuters.
Pe lângă reformele administrative, Ministrul rus al Apărării a anunţat că va consolida capacităţile de luptă ale forţelor sale navale, aerospaţiale şi de rachete strategice.
„Numai prin consolidarea componentelor structurale-cheie ale forţelor armate este posibilă garantarea securităţii militare a statului şi protejarea noilor entităţi şi instalaţii critice ale Federaţiei Ruse”, a declarat Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că schimbările au devenit necesare din cauza „războiului prin intermediari” pe care Occidentul îl duce în Ucraina, reamintind că Occidentul a trimis armament din ce în ce mai greu în această ţară pentru a o ajuta să opună rezistenţă forţelor ruseşti.
Ministerul rus al Apărării, care s-a confruntat cu critici interne dure pentru ineficienţa demersului său de a prelua controlul asupra unor teritorii mai mari în Ucraina, a promis în decembrie că îşi va creşte personalul militar la 1,5 milioane de oameni.
În cele 11 luni ale invaziei sale în ţara vecină, Moscova a făcut numeroase schimbări la conducerea militară a ceea ce numeşte „operaţiunea specială” din Ucraina, în cadrul căreia forţele sale au cucerit iniţial zone mari din sudul şi estul ţării, dar de atunci au suferit o serie de înfrângeri şi au fost nevoite să recurgă la retrageri succesive. Săptămâna trecută, Şoigu l-a numit pe generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei, să preia conducerea campaniei din Ucraina.