”Urmează ca în cursul dimineţii de miercuri să se finalizeze reevaluarea şi să se ia deciziile care se impun”, a afirmat dr. Mircea Beuran.
El a spus că pacienţii au fost foarte bine evaluaţi de echipele de medici de la Podgorica şi i-a felicitat pe aceştia pentru profesionalismul lor.
Potrivit acestuia, din al doilea avion care urmează să ajungă în ţară vor ajunge la Floreasca încă patru pacienţi care au probleme ortopedice.
Medicul Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca, a declarat că toate victimele vor fi internate. El a precizat că este vorba despre şapte femei şi trei bărbaţi, dintre care cinci vor fi internaţi la Terapie Intensivă, iar restul în saloanele de post-operator ale secţiilor de Chirurgie şi Ortopedie. „Cel mai grav este un bărbat cu traumatism cranio-cerebral grav, internat la Terapie Intensivă. În această noapte se vor efectua şi alte investigaţii. Una din paciente, care suferise o leziune vasculară, este supusă unui examen angiografic să vedem dacă are nevoie de intervenţie chirurgicală sau de una invazivă angiografică. Ceilalţi nu necesită intervenţii chirurgicale”, a explicat medicul Bogdan Opriţa.
Cei 18 pacienţi care au ajunş în ţară au fost transportaţi la patru spitale din Capitală. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat că pacienţii sunt în stare bună şi au făcut bine faţă zborului, chiar dacă era de aşteptat să apară „ceva probleme” pe drum. Arafat a explicat că trei dintre răniţi sunt în stare foarte gravă, fiind în comă şi intubaţi. „Ei au fost îngrijiţi foarte bine în Muntenegru, fără îngrijirile primite acolo nu ştiu dacă puteam să-i aducem astăzi aici”, a precizat Raed Arafat, care a adăugat că în al doilea avion care va veni din Muntenegru se vor afla 18 răniţi, care urmează să fie, de asemenea, repartizaţi către cele patru spitale pregătite să-i preia.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a precizat că un al treilea avion va transporta victimele care şi-au pierdut viaţa în accident şi că procesul de identificare a morţilor va continua la Bucureşti. Pe pista de la Baza Militară 90 Otopeni va avea loc şi o slujbă în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în accident.
În avioanele MApN s-a aprobat şi urcarea a doi medici legişti din Muntenegru, care să asiste la procesul de identificare a victimelor, care nu a putut fi finalizat la Podgorica deoarece doi dintre răniţi nu au putut fi identificaţi, ceea ce a îngreunat şi procesul de stabilire a identităţii celor decedaţi. „Am aprobat să urce în avion doi medici legişti din Muntenegru, care vor continua procedurile legate de identificare celor decedaţi şi întocmirea actelor aici la Bucureşti „, a spus Mircea Duşa, la Baza 90 după aterizarea primei aeronave militare care a preluat răniţii din Muntenegru.
Întrebat dacă toate victimele au fost identificate, întrucât au fost făcute declaraţii contradictorii în acest sens, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că, la un moment dat, doi dintre răniţii în comă nu erau identificaţi, neputând fi stabilită, prin excludere, nici identitatea celor decedaţi: „După ce au fost identificaţi cei doi răniţi în comă, i-am identificat prin excludere pe decedaţi. Acum trebuie să fie identificat fiecare corp pe nume, şi acest lucru poate fi făcut în prezenţa rudelor. Iar pentru acest lucru am cerut aprobarea autorităţilor din Muntenegru să se continue investigaţiile la Bucureşti”.