Corneliu Olar, secretarul comunei Horea, şi pădurarul Nicolae Oneţiu au ajuns, marţi seară, la SCJU din Cluj-Napoca şi au urcat în salonul în care sunt internaţi cei patru răniţi în accidentul aviatic din Munţii Apuseni.
Ei le-au adus produse tradiţionale de porc, un tort de casă şi cărţi de rugăciuni.
„Am adus produse tradiţionale de porc din Ţara Moţilor, salam de casă, ureche de porc, şorici, un tort de casă, inscripţionat cu cuvântul «Sănătate», dar şi cărţi de rugăciuni, primite de la episcopul Irineu”, a spus Olar, la intrarea în spital.
Moţii au stat în salonul răniţilor aproximativ o jumătate de oră, iar la ieşire au declarat că a fost o întâlnire emoţionantă.
„Emoţia a fost mare, le-am spus că suntem fraţii lor şi de asta am venit, să vedem cum se simt. Starea lor de sănătate şi psihică este bună. Ei au spus că nu suntem fraţii lor, ci părinţii lor. Poate că sunt părinţi cei care au ajuns primii la ei, dar noi rămânem fraţii lor. Le-am dorit sănătate, pentru că este mai bună decât toate, şi însănătoşire grabnică, să se întoarcă la familiile lor. Am vorbit cu toţi patru, inclusiv cu un domn doctor cu care am vorbit lunea trecută de pe telefonul domnului Zamfir. Când am intrat în salon ne-am şi tutuit, eram ca o familie, ne-am îmbrăţişat cu fiecare, iar la plecare ne-am pupat, fac parte din familia moţilor”, a spus Olar.
El a menţionat că răniţii au fost impresionaţi de cadouri şi au promis că vor mânca din alimentele tradiţionale chiar dacă au interdicţii de la medici.
„Noi le-am spus că nu puteam să venim cu portocale din Apuseni, că la noi nu se fac, şi a trebuit să aducem ceva tradiţional”, a spus Cormeliu Olar.
El a adăugat că răniţii i-au spus că, după ce vor fi externaţi, vor veni toţi în comuna Horea cu o maşină.
„Eu le-am spus că vom comanda un elicopter, îl vom ruga pe Răzvan să facă pe pilotul şi să îi aducă cu elicopterul”, a menţionat Olar.
Întrebat dacă au discutat cu răniţii despre accident, secretarul comunei Horea a afirmat că li s-au povestit mai multe amănunte.
„Sunt chestii pe care ni le-au povestit, te ia plânsul. Nu ne-am putut da seama de starea lor de atunci, numai telefonic. Pentru ei a fost a doua viaţă. Au apreciat pilotul, pentru că cred că sunt unici în lume aviatori care ştiu ce înseamnă aterizarea. Dacă ateriza în bot era gata, praf. Iovan a căutat să aterizeze cu coada, o aterizare normală în munte, printre brazi. El le-a dăruit viaţa celor care trăiesc prin profesionalismul şi curajul lui „, a afirmat Olar.
Întrebat ce nume de moţ i-ar recomanda doctorului Valentin Calu, Olar a spus că „numai Horea, pentru că ne reprezintă pe toţi românii”.
La rândul său, pădurarul Nicolae Oneţiu a spus că a fost emoţionat de întâlnirea cu răniţii.
„Am fost copleşit. Am dorit să venim la spital la dânşii să vedem ce am făcut noi, nu am crezut că vom putea vorbi cu toţi patru. Au fost momente de nedescris, nu am trăit în viaţa mea aşa ceva”, a spus Oneţiu.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor -, studenta de 23 de ani şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.
Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de către localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, în 21 ianuarie, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susţinut o conferinţă de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Iovan sunt cinci oameni în viaţă.
Zamfir a fost externat duminică, iar luni şi-a reluat activitatea în Centrul de chirurgie digestivă şi transplant hepatic Fundeni, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, dr. Carmen Orban.
Copilotul Răzvan Petrescu a suferit, luni, o intervenţie chirurgicală la piramida nazală şi la femur, iar operaţia a decurs „foarte bine”, afirma tatăl bărbatului. Intervenţia chirugicală făcută de o echipă multidisciplinară de medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj a durat peste trei ore.
Dan Petrescu, tatăl copilotului, declara că Răzvan Petrescu ar putea fi operat şi la bazin, dar nu se ştie când va avea loc această intervenţie.
Marţi, medicul Valentin Calu a afirmat, întrebat fiind ce l-a impresionat la acţiunea de salvare: „M-au impresionat moţii, am a doua zi de naştere acum, m-am născut în Ţara Moţilor, o să îmi iau probabil şi un nume de moţ la un moment dat (…)”.
Citeşte şi TRAGEDIA din Apuseni. Cei trei medici răniţi au fost audiaţi de procurori