Raportul anual CEO Survey a fost derulat de PwC la nivel global, pe un eşantion de peste 1.300 de manageri, şi lansat în cadrul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Rezultatul este în antiteză cu recordul de optimism privind perspectivele de creştere ale economiei mondiale, înregistrat în ediţia de anul trecut a raportului, de la 29% la 57%.
Cu toate acestea, nu toate concluziile raportului sunt sumbre: 42% dintre manageri văd în continuare o îmbunătăţire a perspectivelor economice, deşi procentul este semnificativ mai mic comparativ cu cel de 57% înregistrat în 2018.
Per ansamblu, aşteptările managerilor cu privire la creşterea economică globală sunt mai polarizate anul acesta, dar tendinţa generală este de a previziona scăderi ale ritmului de creştere, potrivit PwC.
„Cea mai pronunţată schimbare a fost observată în rândul directorilor executivi din America de Nord, unde optimismul a scăzut de la 63% în 2018 la 37%, cel mai probabil din cauza estompării efectelor stimulentelor fiscale şi a tensiunilor comerciale tot mai crescute”, se arată în comunicat.
Managerii din Orientul Mijlociu se aşteaptă de asemenea la o scădere a ritmului creşterii economice, iar cei care se declară optimişti în privinţa perspectivelor economiei globale scăzând de la 52% la 28%, datorită incertitudinilor economice tot mai crescute în regiune. În România, 38% dintre manageri consideră că economia globală îşi va încetini creşterea.
„Procentul este aproape de trei ori mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut (13%). La polul opus, 33% dintre directorii generali din România au declarat că văd o accentuare a acesteia. Gradul de optimism a scăzut, raportat la anul trecut când 49% se aşteptau ca economia globală să aibă o creştere mai mare”, se arată în comunicat.