Raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei: Se poate constata o îmbunătăţire a controlului finanţării partidelor

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) susţine, într-un raport privind finanţarea partidelor, că modificările aduse legislaţiei electorale din România sunt în măsură să ducă la o îmbunătăţire a controlului asupra finanţării formaţiunilor politice şi a campaniilor.
Iulian Tudor
07 ian. 2016, 16:51
Raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei: Se poate constata o îmbunătăţire a controlului finanţării partidelor

GRECO a considerat „binevenită” adoptarea, în 2015, a legislaţiei de modificare a Legii nr. 334/2006 cu privire la finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„Această lege, care a fost iniţiată de Parlament, a preluat câteva dintre propunerile conţinute în proiectul pe care Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) l-a elaborat în anul 2012. România a luat astfel măsuri adecvate pentru a asigura accesul AEP la informaţiile financiare, în calitatea acesteia de organ responsabil pentru supravegherea finanţării partidelor politice”, se arată într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: IPP cere DEMITEREA conducerii AEP: „Se face că nu vede găurile negre din finanţele partidelor”

GRECO mai remarcă faptul că, în baza noii legii, AEP poate să controleze cheltuielile partidelor şi candidaţilor şi că a fost dotată cu resurse materiale, umane şi legale pentru a îşi îndeplini sarcinile într-un mod mai eficient.

„AEP a primit totodată o responsabilitate centrală clară pentru a supraveghea în ansamblu finanţarea partidelor politice în România şi este acum clar îndrituită să sesizeze organele de urmărire penală în cazul oricărei suspiciuni de săvârşire a unei fapte penale în legătură cu mandatul său. Termenul de prescripţie (administrativ) al contravenţiilor a fost acum extins de la 6 luni la 3 ani, ceea ce oferă AEP o posibilitate mult mai bună să urmărească posibilele încălcări ale legii”, mai menţionează sursa citată.

Gurpul mai susţine că se poate constata o preocupare constantă a AEP pentru îmbunătăţirea controlului finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, precum şi faptul că, până la modificarea cadrului legal în anul 2015, instituţia a fost lipsită de instrumentele necesare pentru un control eficient şi de substanţă care să depăşească aspectele strict formale.

Adoptarea de către Guvern a noilor norme metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 va reprezenta, pe de o parte, punctul final al unei reforme începute încă din anul 2011, şi, pe de altă parte, startul unui alt tip de control al finanţării politice, axat pe problemele de fond şi nu de formă, care să rezolve şi aspectele restante din recomandările formulate de GRECO, se mai arată în comunicat.

În 2010, în urma evaluării României, GRECO a formulat 13 recomandări privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, care presupuneau modificări substanţiale ale legislaţiei şi acţiunii administrative în materie.

La sfârşitul anului 2015, ulterior modificării legislaţiei privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, GRECO a constatat că din 13 recomandări iniţiale în materie, România a implementat 8 în mod satisfăcător şi 5 în mod parţial, concluzionând că situaţia nu mai este global nesatisfăcătoare, se mai precizează în document.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!