RAPORT CIAS: Un dosar al DNA, posibilă cauză a unui accident de elicopter cu cinci morţi

Un telefon de la Directia Nationala Anticoruptie se numara printre cauzele producerii accidentului aviatic de la Taureni, judetul Mures, din 2013, in urma caruia cinci oameni au murit pe loc. Lumea Justitiei publica in exclusivitate Raportul final de investigatie privind siguranta aviatiei civile publicat de catre Centrul de Investigatie si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), Raport care a fost intocmit dupa accidentul aviatic produs in 29 iulie 2013 in localitatea Taureni, in care au murit pilotul aeronavei, in varsta de 49 de ani, omul de afaceri Sorin Terbea si alti trei cetateni germani.
Romania TV
28 mart. 2019, 09:02
RAPORT CIAS: Un dosar al DNA, posibilă cauză a unui accident de elicopter cu cinci morţi

Cinci oameni au murit dupa un telefon de la DNA. Un Raport al CIAS dezvaluie ca stresul provocat de DNA se numara printre cauzele accidentului aviatic de la Taureni.

Este accidentul aviatic despre care, in 2013, la scurt timp dupa venirea Laurei Kovesi la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie, s-a lansat ipoteza ca a fost provocat de un telefon primit de la DNA, cu cateva minute inainte decolarea aeronavei. A sustinut-o atunci asumat primarul localitatii Taureni, Ovidiu Petru Oltean, care a fost de fata atunci cand s-a primit telefonul de la DNA, si o sustine acum si CIAS. 

Sorin Terbea, informat prin telefon ca i s-a redeschis un dosar penal 

In devastatorul Raport de 65 de pagini publicat de CIAS s-a retinut ca aeronava Airbus Eurocopter – EC 130 B4, achizitionata in septembrie 2009, s-a prabusit dupa circa 200 de metri de zbor, din cauza starii de tensiune create de telefonul primit de la DNA de omul de afaceri Sorin Terbea. 

Conform celor retinute in Raportul CIAS, in timp ce se afla intr-o vizita la o fabrica de mobila, unde se deplasase cu elicopterul, fiind insotit de mai multe persoane, Sorin Terbea a primit un telefon de la DNA in care a fost informat ca s-a redeschis un dosar penal care il viza pe el, dar si pe pilotul aeronavei. Datorita starii de tensiune create, directorul fabricii de mobila i-ar fi propus lui Terbea si pilotului sa le puna la dispozitie un autoturism pentru a-i duce acasa. Omul de afaceri Sorin Terbea a decis insa ca intoarcerea se va face tot cu elicopterul.

Pilotul, afectat de dosarul de la DNA 

Raportul CIAS arata ca pilotul a fost foarte afectat dupa ce a fost informat de Sorin Terbea ca DNA a redeschis un dosar penal care ii privea pe amandoi. Accidentul aviatic nu ii poate fi imputat insa pilotului si proastei manevrari a aeronavei, dat fiind ca, astfel cum arata Raportul CIAS, „era un pilot foarte riguros in respectarea reglementarilor, dar mai ales a procedurilor interne ale companiei”, avand la acel moment 1792 de ore de zbor. Modul de actiune al pilotului dupa ce a fost informat ca are dosar la DNA releva insa ca „era foarte preocupat de alte probleme, posibil personale”. 

Problemele personale ar fi si cele care, sustine CIAS, „ar explica graba efectuarii misiunii fara a mai tine cont de conditiile de imbarcare a pasagerilor si in special de impunerea si verificarea legarii centurii, dar si de acceptare a unui pasager pe locul secund de pilotaj”. 

CIAS: „Cauza cea mai probabila a producerii accidentului o constituie aprecierea eronata a inaltimii fata de luciul apei sau incapacitatea fizica de reactie a pilotului” 

Devastatoare pentru stabilirea factorilor accidentului aviatic este insa urmatoarea constatare a CIAS, privitoare la „incapacitatea fizica” a pilotului: „Aceasta presiune psihica privind o posibila condamnare ar fi putut duce la diminuarea atentiei sau chiar la incapacitate fizica de reactie a pilotului”. 

De altfel, in concluziile Raportului publicat de Centrul de Investigatie si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile se arata ca „pilotul a fost informat in legatura cu redeschiderea unui dosar mai vechi de coruptie in care acesta era acuzat”, lucru care ar fi determinat o stare de stres si de incapacitate fizica temporara. „Stare de stres, incapacitate fizica temporara” care, ce sa vedeti, este specificata in Raportul publicat de CIAS printre cauzele favorizante ale producerii accidentului aviatic de la Taureni. 

Trebuie precizat ca in Raport s-a stabilit ca cea mai probabila cauza a producerii accidentului „o constituie aprecierea eronata a inaltimii fata de luciul apei sau incapacitatea fizica de reactie a pilotului”.

Incapacitate fizica 

Din declaratile martorilor reiese ca pilotul, dupa ce a fost informat de catre beneficiar ca s-a redeschis dosarul de cercetarea penala in care cei doi erau acuzati, a fost foarte afectat. Sesizand starea generala de stres cauzata de aceasta informatie, directorul fabricii s-a oferit sa asigure parcarea elicopterului si transportul auto atat a pasagerilor cat si a pilotului pana la Tg. Mures. Asupra acestei propuneri s-a insistat pana la momentul in care beneficiarul a luat hotararea ferma ca intoarcerea sa se faca cu elicopterul. 

Avand in vedere fatul ca pilotul, asa cum reiese din caracterizarile facute, era un pilot foarte riguros in respectarea reglementarilor, dar mai ales a procedurilor interne ale companiei, modul de actiune descris anterior denota ca acesta era foarte preocupat de alte probleme, posibil personale. Acest fapt ar explica graba efectuarii misiunii fara a mai tine cont de conditiile de imbarcare a pasagerilor si in special de impunerea si verificarea legarii centurii, dar si de acceptare a unui pasager pe locul secund de pilotaj. 

Argumente suplimentare privind modul de executare a misiunilor de zbor reiese si din analiza zborului, bazat pe datele continute in GPS, pentru zborul Tg. Mures-Taureni, din aceiasi zi, care arata ca zborul s-a efectuat cu mentinerea unei inaltimi aproape constante si fara abateri de la traiectul stabilit. 

Aceasta presiune psihica privind o posibila condamnare ar fi putut duce la diminuarea atentiei sau chiar la incapacitate fizica de reactie a pilotului. 

CONCLUZII

 

Constatari 

– pilotul era licentiat si calificat pentru zbor in conformitate cu regulamentele in vigoare; 

– la data producerii accidentului, certificatul medical al pilotului era in termen de valabilitate; 

– pilotul a efectuat mai multe zboruri de pe terenul de zbor din Taureni; 

– in conformitate cu raportul medico-legal, pilotul nu a consumat alcool sau substante interzise; (…) 

– la bordul elicopterului exista suficient combustibil pentru efectuarea misiunii de zbor; 

– conditiile meteorologice erau optime desfasurarii activitatii de zbor; 

– nu s-a produs incendiu la bordul elicopterului postimpact; 

– calitatea combustibilului si a uleiului utilizat corespund prevederilor producatorului pentru motorul Arriel 2B1; 

– nu au fost identificate elemente care sa indice o defectiune sau functionare anormala a motorului elicopterului inainte de impact; (…) 

– pilotul a fost informat in legatura cu redeschiderea unui dosar mai vechi de coruptie in care acesta era acuzat; (…) 

Cauzele producerii accidentului 

Cauza cea mai probabila a producerii accidentului o constituie aprecierea eronata a inaltimii fata de luciul apei sau incapacitatea fizica de reactie a pilotului. 

Cauze favorizante: 

a) stare de stres, incapacitate fizica temporara; 

b) neutilizarea sistemelor de centuri de siguranta din echiparea scaunelor elicopterului; 

c) zborul in crepuscul deasupra apei”.

Raportul integral pe luju.ro

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Activiștii obțin suspendarea ordinului de împușcare a ursului agresor din Trento
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!