Raport de activitate CNATDCU: 6 retrageri de titluri de doctor, 21 de sesizări de plagiat şi 21.000 teze validate în ultimii 4 ani

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a primit în ultimii 4 ani 21 de sesizări de plagiat, 10 cereri de renunțare la titlul de doctor. De asemenea, au fost retrase șase titluri de doctor și dintre sesizări, Consiliul General a decis menținerea titlului de doctor în trei cazuri (printre care și Laura Codruța Kovesi).
Romania TV
16 mart. 2017, 07:48
Raport de activitate CNATDCU: 6 retrageri de titluri de doctor, 21 de sesizări de plagiat şi 21.000 teze validate în ultimii 4 ani

În privința tezelor de doctorat validate, raportul CNATDCU arată că din 2012 până în 2016, Consiliul a validat 21.122 de teze, cele mai multe fiind în anul 2012 (6.259 la număr), anul în care a apărut în presă cazul plagiatului lui Victor Ponta, după care numărul de teze de doctorat a scăzut, ajungând până la 2.011 de teze validate anul trecut.

Teze nevalidate au fost 232 în total, și cele mai multe teze cu probleme au fost în 2012 (132 de lucrări). Anul următor, numărul de teze invalidate a scăzut brusc la 18 și tendința unui număr scăzut de teze cu probleme s-a menținut, anul trecut fiind vorba de 17 teze respinse de CNATDCU. În plus, au fost și teze invalidate și la a doua rundă, fiind vorba de 11 astfel de cazuri în 2012. Anul trecut, nicio teză cu probleme nu a mai fost prezentată a doua oară comisiilor de specialiști din cadrul CNATDCU.

Profesorul Marian Popescu, fostul președinte al Comisiei de Etică a Universității din București, spune că se vede clar pe cifre consecințele semnalului dat în 2012 în cazul Victor Ponta.

„Semnalul dat în 2012 a avut consecințe, iar acțiunea ministrului Educației de anul trecut, Mircea Dumitru, privind cadrul legislativ al școlilor doctorale ar trebui în continuare să-și facă efectul pentru a diminua calitatea slabă a tezelor de doctorat. Partea proastă este că școlile doctorale în continuare nu sunt evaluate. Faptul că aceste școli doctorale nu au fost evaluate ani de zile trebuie luat în calcul. Se știe că sunt universități în România care au școli doctorale la facultăți cu nivel slab. Întrebarea este care e calitatea acestor teze, ori numai o evaluare competentă și profesională poate să producă o analiză semnificativă în privința asta”, a spus Popescu pentru Vocea.biz.

Raportul mai arată că în România se publică un articol științific la trei teze de doctorat, în timp ce media din Bulgaria este un articol la o teză, iar în cele mai civilizate țări unde sunt primele universități din lume (SUA, Marea Britanie) numărul de articole este mai mare decât numărul de teze.

În ceea ce privește numărul de conducători de doctorat din România, în total sunt 1.186 de abilitați din 1.415 de dosare depuse, dintre care 23 au fost respinse. Cei mai mulți conducători de doctorate sunt în domeniul Medicinei (137), Filologiei (69), Matematicii (56) și Istoriei (55).

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la alegeri în 2025?! Comisia SIE a anunțat chiar acum
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Independența României, în pericol. Ungaria stă la pândă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Atac fără precedent la adresa lui Călin Georgescu: Vom fi surprinși că am votat un debil mintal, două milioane de oameni
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Profesor de matematică arestat pentru trafic de cocaină în Italia
MediaFlux
ALERTĂ MEDICALĂ în România! Este un nou RECORD!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)