În privința tezelor de doctorat validate, raportul CNATDCU arată că din 2012 până în 2016, Consiliul a validat 21.122 de teze, cele mai multe fiind în anul 2012 (6.259 la număr), anul în care a apărut în presă cazul plagiatului lui Victor Ponta, după care numărul de teze de doctorat a scăzut, ajungând până la 2.011 de teze validate anul trecut.
Teze nevalidate au fost 232 în total, și cele mai multe teze cu probleme au fost în 2012 (132 de lucrări). Anul următor, numărul de teze invalidate a scăzut brusc la 18 și tendința unui număr scăzut de teze cu probleme s-a menținut, anul trecut fiind vorba de 17 teze respinse de CNATDCU. În plus, au fost și teze invalidate și la a doua rundă, fiind vorba de 11 astfel de cazuri în 2012. Anul trecut, nicio teză cu probleme nu a mai fost prezentată a doua oară comisiilor de specialiști din cadrul CNATDCU.
Profesorul Marian Popescu, fostul președinte al Comisiei de Etică a Universității din București, spune că se vede clar pe cifre consecințele semnalului dat în 2012 în cazul Victor Ponta.
„Semnalul dat în 2012 a avut consecințe, iar acțiunea ministrului Educației de anul trecut, Mircea Dumitru, privind cadrul legislativ al școlilor doctorale ar trebui în continuare să-și facă efectul pentru a diminua calitatea slabă a tezelor de doctorat. Partea proastă este că școlile doctorale în continuare nu sunt evaluate. Faptul că aceste școli doctorale nu au fost evaluate ani de zile trebuie luat în calcul. Se știe că sunt universități în România care au școli doctorale la facultăți cu nivel slab. Întrebarea este care e calitatea acestor teze, ori numai o evaluare competentă și profesională poate să producă o analiză semnificativă în privința asta”, a spus Popescu pentru Vocea.biz.
Raportul mai arată că în România se publică un articol științific la trei teze de doctorat, în timp ce media din Bulgaria este un articol la o teză, iar în cele mai civilizate țări unde sunt primele universități din lume (SUA, Marea Britanie) numărul de articole este mai mare decât numărul de teze.
În ceea ce privește numărul de conducători de doctorat din România, în total sunt 1.186 de abilitați din 1.415 de dosare depuse, dintre care 23 au fost respinse. Cei mai mulți conducători de doctorate sunt în domeniul Medicinei (137), Filologiei (69), Matematicii (56) și Istoriei (55).