Corpul de control al prim-ministrului a sesizat organele de urmărire penală privind posibile infracţiuni în legătură cu implementarea proiectelor finanţate în perioada 2006 – 2012 în cadrul programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, potrivit unui comunicat emis de Guvern.
„Având în vedere că în urma desfăşurării unor acţiuni de control la 11 autorităţi ale administraţiei publice locale au rezultat indicii privind acte şi operaţiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală (fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor publice, deturnare de fonduri), Corpul de control al prim-ministrului ca organ cu atribuţii de control a sesizat organele de urmărire penală competente, urmând ca acestea sau după caz instanţele de judecată să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiei„, se arată în documentul emis de Guvern.
„Corpul de control al premierului a descoperit mai multe tipuri de nereguli privind fondurle publice pe aceste proiecte. S-au obţinut ilegal fonduri de la bugetul statului. Au mai fost şi situaţii în care s-au alocat sume mai mari decât cele legale. S-au atribuit ilegal contracte de lucrări. Se va face o sesizare la Parchet.
Ar putea fi găsite aceleaşi probleme la fiecare minister. Ştiţi foarte bine care au fost practicile din acea perioadă şi maniera în care fondurile publice ale României, într-o periadă de criză când trebuie cheluit cu cap fiecare leu, au fost direcţionate cu dedicaţie, încălcându-se legea şi sfidând opinia publică. Sigur că dincolo de orprobriul pubic vor exista şi acţiunile din partea procuraturii„, a declarat, la România TV, Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La întocmirea notei de informare a Executivului au fost avute în vedere concluziile verificărilor efectuate la autorităţi ale administraţiei publice locale din oraşul Petrila şi comuna llia, judeţul Hunedoara, comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi, comunele Aghireşu şi Minai Viteazu, judeţul Cluj, comunele Corbii Mari şi Răscăieţi, judeţul Dâmboviţa, comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu, comuna Turţ, judeţul Satu Mare, comuna Snagov, judeţul Ilfov, şi comuna Teişani, judeţul Prahova.
Printre neregulile constatate se numără alocarea unor sume mai mari decât cele aprobate în legătură cu realizarea proiectului „Canalizarea apelor menajere Cimpa” aprobat în 2007, rezultând indicii privind acordarea unei finanţări cu 1.499.698,60 de lei mai mare decât s-a solicitat prin cererea de finanţare, în condiţiile în care nu au fost identificate înscrisuri care să fi fost depuse de reprezentanţii Primăriei oraşului Petrila privind finanţarea cu această sumă suplimentară a proiectului.
Nota Guvernului mai face referire la atribuirea ilegală a contractelor de lucrări privind proiectul „Pod peste pârâul Jirnov, sat Răscăeţi şi pod peste pârâul Holboca, sat Vultureanca”. Astfel, atribuirea contractului de lucrări de 1.538.915,39 de lei s-a făcut către Societatea de Construcţii în Transporturi Bucureşti SA cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Alte nereguli constatate sunt subcontractarea lucrărilor de către operatorii economici cărora le-au fost atribuite contractele de lucrări cu încălcarea prevederilor contractuale la lucrările de construcţie la obiectivul „Extindere şi reabilitare reţea distribuţie, reţea de canalizare menajeră în localităţile Cheia şi Mihai Viteazu, comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj’ şi autorizarea lucrărilor de construcţie cu încălcarea dispoziţiilor legale sau executarea lucrărilor fără autorizaţie, în această situaţie regăsindu-se proiectul ‘Canalizarea apelor menajere Cimpa”.
Atestarea unor date necorespunzătoare adevărului în documentele de recepţie reprezintă o altă neregulă depistată de Corpul de control al prim-ministrului, care vizează recepţia obiectivului ‘conductă de refulare ape uzate menajere Ghermăneşti-Snagov’.
Mai mult decât atât, obiectivul de investiţii nu era finalizat nici în octombrie 2013, deoarece conducta nu era branşată la staţia de pompare. Prin urmare, investiţia era nefuncţională, deşi Primăria Comunei Snagov cheltuise 2.165.000 de lei, bani alocaţi de la bugetul de stat pentru executarea în totalitate a acestui obiectiv.
La controale s-a mai constatat schimbarea destinaţiei fondurilor alocate de la bugetul statului cu încălcarea dispoziţiilor legale. Pentru plata cheltuielilor eligibile efectuate pentru realizarea obiectivului de investiţii „Sistem de alimentare cu apă, colectare şi epurare ape uzate precum şi podeţe şi punţi pietonale în comuna Hia”, în perioada 2006 – 2010, comunei i-a fost transferată de la bugetul de stat suma de 3.568.000 de lei.
„Reprezentanţii Primăriei comunei Hia, judeţul Hunedoara, au schimbat fără drept destinaţia unei părţi din sumele alocate unităţii administrativ-teritoriale pentru plata cheltuielilor eligibile efectuate pentru implementarea proiectului, în sensul că au utilizat suma de 690.293,03 de lei pentru plata unor cheltuieli neeligibile reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie suplimentare care nu au fost prevăzute în cererea de finanţare aprobată de Comisia privind determinarea oportunităţii proiectelor„, se precizează în comunicat.
Alte nereguli constatate sunt obţinerea ilegală a fondurilor de la bugetul statului prin utilizarea unor înscrisuri în care au fost atestate date necorespunzătoare adevărului în privinţa proiectului vizând extinderea reţelei de distribuţie a apei potabile în sat Teişani, plata nejustificată a unor lucrări neexecutate sau a unor servicii neprestate ori în lipsa documentelor justificative, precum şi cheltuirea ineficientă a fondurilor publice pentru obiective de investiţii care nu au fost puse în funcţiune în cazul iniţiativelor „Canalizarea apelor menajere Cimpa” şi „Pasarelă pietonală de acces la Mănăstirea Snagov”.