Infractori, luptători voluntari şi traficanţi de arme din Ucraina au furat anul trecut o parte din armele şi echipamentele furnizate de Occident şi destinate trupelor ucrainene, dar până la urmă acestea au fost recuperate, potrivit unui raport al inspectorului general al Departamentului Apărării obţinut de CNN.
Comploturile pentru a fura armamentul şi echipamentele au fost dejucate de serviciile de informaţii din Ucraina şi aceste livrări au fost recuperate în cele din urmă, potrivit raportului obţinut de CNN.
Raportul inspectorului general atrage atenţia că, după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, capacitatea Departamentului Apărării de a urmări şi monitoriza toate echipamentele americane care au ajuns în Ucraina, aşa cum cere legea ce reglementează controlul exporturilor de arme, s-a confruntat cu „provocări” din cauza prezenţei limitate a SUA în ţară.
Potrivit raportului, care a analizat perioada februarie-septembrie 2022, Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev (ODC-Kyiv) „nu a fost în măsură să efectueze monitorizarea necesară (a utilizării finale) a echipamentelor militare pe care Statele Unite le-au furnizat Ucrainei în anul fiscal 2022”.
„Incapacitatea personalului DoD (Departamentul Apărării – n.r.) de a vizita zonele în care echipamentele furnizate Ucrainei erau utilizate sau depozitate a împiedicat în mod semnificativ capacitatea ODC-Kyiv de a executa” monitorizarea, arată documentul.
GUVERNUL SUA ştie de detrunarea armelor
Raportul este datat 6 octombrie 2022. La sfârşitul lunii octombrie, SUA au reluat inspecţiile la faţa locului în depozitele de arme ucrainene, ca o modalitate de a urmări mai bine unde mergeau echipamentele. De asemenea, Departamentul a furnizat ucrainenilor sisteme de urmărire, inclusiv scanere şi software, a declarat în februarie fostul subsecretar al Pentagonului pentru politica de apărare, Colin Kahl, la o audiere în Congres.
Raportul subliniază însă cât de dificil a fost în primele zile ale războiului pentru SUA să urmărească armele şi echipamentele în valoare de miliarde de dolari pe care le trimitea în Ucraina.
Zelenski vrea să distrugă podul lui Putin din Crimeea: „Este o construcţie inamică, aducătoare de război”
„Guvernul SUA rămâne foarte conştient de riscul unei posibile deturnări ilicite şi ia măsuri proactive pentru a atenua acest risc în strânsă cooperare cu guvernul Ucrainei. Suntem conştienţi că trimitem arme pentru a ajuta Ucraina să se apere într-un conflict activ şi există riscul ca aceste arme să fie capturate în cazul în care teritoriul încape în mâinile altcuiva – ceea ce se întâmplă în orice război”, a comentat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Republicanii au criticat administraţia Biden pentru ceea ce ei consideră a fi o lipsă de control cu privire la ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a declarat la începutul acestui an că susţine Ucraina, dar nu „susţine un cec în alb”. Acelaşi sentiment a fost împărtăşit de candidatul republican la preşedinţie Ron DeSantis, guvernatorul Floridei.
CNN a relatat în aprilie 2022 că administraţia Biden era dispusă să îşi asume riscul de a pierde urma armelor furnizate Ucrainei , deoarece le considera esenţiale pentru înfrângerea de către Ucraina a forţelor ruseşti.
Comandamentul SUA din Europa a încercat să atenueze problema anul trecut, solicitând şi păstrând chitanţe de mână de la ucraineni, pe care aceştia au făcut un „efort de bună-credinţă” pentru a le furniza, se arată în raport, citând personalul EUCOM.
Biroul de cooperare în domeniul apărării de la Kiev a cerut, de asemenea, guvernului ucrainean rapoarte de cheltuieli, pierderi şi daune pentru echipamentele furnizate de SUA, se mai arată în raport, iar autorităţile ucrainene „au depus eforturi pentru a preveni proliferarea ilicită a materialului de apărare furnizat de Statele Unite”.
Cine şi ce arme a sustras
Cu toate acestea, organizaţiile criminale au reuşit să fure o parte din armamentul şi echipamentele furnizate de SUA şi aliaţii săi, se arată în raport.
La sfârşitul lunii iunie 2022, un grup de crimă organizată supravegheat de un oficial rus anonim s-a alăturat unui batalion de voluntari folosind documente false şi a furat arme, inclusiv un lansator de grenade şi o mitralieră, precum şi peste 1.000 de cartuşe, se arată în raport. Serviciul de informaţii al Ucrainei a dejucat complotul, potrivit raportului.
În aceeaşi lună, serviciile de informaţii ucrainene au dejucat, de asemenea, un complot al unor traficanţi de arme care încercau să vândă arme şi muniţii furate de pe fronturile din sudul Ucrainei, precum şi un alt complot al unor infractori ucraineni care se dădeau drept lucrători umanitari şi care au furat veste antiglonţ în valoare de 17.000 de dolari, se arată în raport.
Iar în august 2022, serviciile de informaţii ucrainene au descoperit un grup de membri ai batalionului de voluntari care au furat 60 de puşti şi aproape 1.000 de cartuşe şi le-au dus într-un depozit, „probabil pentru a fi vândute pe piaţa neagră”.
Raportul nu specifică dacă armele şi echipamentele erau americane, dar faptele sunt prezentate într-o secţiune redactată care se referă la urmărirea de către Ucraina a armamentului furnizat de SUA.
Inspectorul general al Pentagonului a scris că unele articole mai mari, cum ar fi rachetele şi elicopterele, au fost mai uşor de urmărit prin intermediul mecanismelor de informaţii. Cu toate acestea, articolele mai mici, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, au fost mai greu de monitorizat.
În cele din urmă, raportul nu face nicio recomandare, menţionând că Departamentul Apărării „a depus eforturi pentru a atenua incapacitatea de a efectua monitorizarea în persoană”.
Zelenski: Săptămâna viitoare vor fi multe evenimente diferite care vor consolida cu siguranţă apărarea Ucrainei. Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina are loc miercuri / În atacul din Odesa a fost avariată şi clădirea Consulatului Greciei
Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit duminică seara despre atacul asupra Odesei şi le-a spus concetăţenilor că săptămâna viitoare vor fi multe evenimente diferite care vor consolida apărarea Ucrainei, inclusiv o reuniune a nou înfiinţatului Consiliul NATO-Ucraina, care va avea loc miercuri.
„Am început deja să ne pregătim pentru săptămâna viitoare. Vor fi multe evenimente diferite care vor consolida cu siguranţă apărarea Ucrainei. Îi mulţumesc secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru că a convocat cu promptitudine prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. De fapt, imediat după conversaţia noastră de ieri, am convenit asupra datei – reuniunea va avea loc miercurea aceasta. O pregătim pentru a fi semnificativă”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn.
El a anunţat, de asemenea, că partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin, care vor conţine „tot ceea ce aduce mai aproape înfrângerea teroriştilor ruşi”: mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, mai multă artilerie, mai multe arme cu rază lungă de acţiune, a detaliat preşedintele.
„Reţeta pentru a pune capăt războiului este evidentă: totul depinde de unitatea şi determinarea tuturor celor care preţuiesc libertatea, cultura şi viaţa. Mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina cărora le pasă de vecinii lor”, a punctat Zelenski.
El a menţinat atacul care a avut loc în cursul nopţii la Odesa, precizând au fost trase 19 rachete de tipuri diferite – „absolut intenţionat, pentru a le face mai greu de doborât şi pentru a provoca mai multe distrugeri”, a punctat preşedintele. Racheta care a lovit altarul Catedralei „Schimbarea la faţă” din Odesa a fost un X-22, adică o rachetă antinavă, a arătat Zelenski.
Atacul din cursul nopţii de la Odesa s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.
„Aş dori să le mulţumesc celor din lume care au condamnat deja această ultimă manifestare a răului rusesc. Nu putem permite ca oamenii din întreaga lume să se obişnuiască cu atacurile teroriste”, a subliniat liderul de la Kiev.
El a spus că „ţinta tuturor acestor rachete nu sunt doar oraşele, satele sau oamenii. Ţinta lor este umanitatea şi bazele întregii noastre culturi europene”, a arătat Zelenski. Catedrala „Schimbarea la faţă”, una dintre cele mai valoroase din Ucraina, a fost jefuită şi distrusă de bolşevici în 1936, dar a fost restaurată în Ucraina independentă, a reamintit Zelenski.
De asemenea, el a spus că în atacul de duminică aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate, dintre care 25 erau monumente arhitecturale, aflate în centrul istoric, care face parte din patrimoniului mondial şi se află sub protecţia UNESCO.
În atac a fost avariată şi clădirea Consulatului grec, după ce cu doar trei zile în urmă, Consulatul chinez fusese avariat într-un alt atac de acest tip.
„Evident, toate acestea reprezintă o ameninţare globală: distrugerea oraşelor, distrugerea culturii, distrugerea porturilor care sunt fundamentale pentru securitatea alimentară a lumii. Nu a existat niciodată un terorist care să fi reuşit să învingă lumea şi nici aceşti nebuni de la Kremlin nu vor reuşi”, a spus Zelenski. „Va exista o Catedrală a Schimbării la faţă în Odesa. Cu siguranţă vom restabili totul”, a promis Zelenski, care a mulţumit în context premierului Italiei, Giorigia Meloni, parlamentului italian şi întregii societăţi italiene pentru promisiunea lor de a ajuta la restaurarea monumentelor istorice din Ucraina.
„Principalul lucru este că, în ciuda oricăror încercări de a ne rupe ţara şi poporul nostru, ştim clar că noi, Ucraina, avem un viitor, deoarece apărăm cultura şi umanitatea. Rusia, pe de altă parte, aduce un singur lucru mai aproape cu teroarea sa – dezmembrarea istoriei”, a conchis Zelenski.