Raportul privind Climatul Investițional, redactat recent de către Deprtamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, remarcă în cazul României o serie de progrese privind mediul de afaceri, dar și foarte multe puncte slabe ale țării în atragerea investițiilor străine.
Instabilitatea judiciară, legislativă, fiscală și de reglementare continuă să creeze dificultăți mediului de afaceri
“Deși a inițiat măsuri pentru a crește rolul consultării publice și al studiilor de impact ale reglementărilor propuse, Guvernul actual continuă să se folosească de ordonanțe de urgență pentru a adopta legislația, ca urmare a dificultății adoptării la timp a acesteia în Parlament”, se afirmă în documentul citat de Profit.
În plus, Parlamentul nu se consultă și nu ia în considerare studii de impact atunci când adoptă legi în domeniul economic, iar adoptarea arbitrară a unor măsuri de taxare inadecvat concepute poate fi descurajatoare pentru investitorii americani și cei multinaționali.
“Corupția la toate nivelurile rămâne endemică, iar liderii politici ai țării nu au manifestat încă o voință politică necesară și consistentă pentru a combate în mod eficient această problemă”, susține raportul.
Pentru a continua atragerea de noi investiții străine și menținerea acestora, România are nevoie de noi măsuri pentru creșterea transparenței, stabilității și predictibilității în luarea deciziilor cu impact în economie, dar și de măsuri pentru reducerea birocrației.
Legislația conține prevederi cu scopul combaterii corupției, dar aplicarea acesteia este redusă. Potrivit documentului, agențiile cu responsabilități în domeniu reacționează încet în privința implementării legii, atunci când nu sunt chiar inactive. Raportul menționează însă activitatea DNA, care continuă cercetarea și trimiterea în judecată a cazurilor de corupție de la nivel mediu și înalt politic, precum și faptul că, anul trecut, ANAF a intensificat controalele privind fraudele la companiile private.
“Investitorii americani s-au plâns atât de corupția de la nivel guvernamental, dar și din mediul de afaceri, vama, primăriile și administrațiile financiare locale fiind cel mai frecvent menționate. În anumite cazuri, potrivit acestora, cererea de mită venită din partea autorităților de la nivelurile de jos sau de mijloc ale administrației a atins dimensiunea unei hărțuiri”, arată Raportul.
Investitorii străini au reclamat și durata excesivă necesară pentru a obține planuri urbanistice zonale, avize de mediu, titluri de proprietate, licențe și conectări la utilitățile publice.
Autoritățile locale și naționale nu oferă cel mai adesea investitorilor informații clare și cuprinzătoare privind permisele de care au nevoie sau cum pot fi obținute. În plus, reglementările în vigoare pot fi schimbate frecvent, fără notificare prealabilă, fără analiză de impact și fără a fi explicate corespunzător. Aceste schimbări neprevăzute, adăugate la costurile afacerii, pot schimba perspectivele investiției peste noapte.
“Noul Minister al Consultării Publice s-a angajat să crească transparența în procesul de decizie guvernamentală. Proiectele de acte normative supuse deciziei Guvernului sunt disponibile pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, dar nu toate ministerele respectă această cerință”, este o observație a Raportului.
Raportul remarcă însă faptul că Guvernul a luat în ultimii ani o serie de măsuri pentru îmbunățățirea sistemului de impozitare și a colectării, pentru a crește transparența și pentru a consolida legislația care să atragă investitorii străini.
O altă măsură pozitivă menționată este decizia Guvernului de a vinde participați minoritare în unele companii de stat din sectoare cheie, precum cel al producerii și exploatării energiei. Prin aceste oferte publice, Guvernul a expus companiile de stat la standarde mai ridicate de guvernanță corporativă și a atras investitori, susținând astfel piața de capital românească.
În pofida acestor eforturi, aplicarea guvernanței corporative în companiile cu capital de stat este aleatorie. Procesul de privatizare a stagnat în 2015 și 2016, arată Raportul.
Documentul recomandă din acest motiv potențialilor investitori să analizeze cu atenție, inclusiv prin consultanță legislativă, oportunitatea oricărei investiții.
Guvernele succesive din România au permis, uneori, intereselor politice sau imperativelor bugetare să ignore practicile de afaceri acceptate în Occident într-o manieră care a afectat interesele investitorilor. În 2013, de pildă, Guvernul a instituit un impozit pe profitul suplimentar obținut ca urmare a liberalizării pieței de electricitate și gaze naturale. Deși trebuia să expire în 2015, impozitul a fost prelungit până în decembrie 2016. Taxa pe construcții speciale, adoptată, de asemenea, fără un studiu de impact și fără consultarea companiilor, a fost stabilită începând cu 2014 și menținută până în decembrie 2016, amintește documentul.
“Investițiile care au legătură cu autoritățile publice, ministere, consilii locale sau primării, sunt în general mai complicate decât investițiile sau partaneriatele cu companii private românești. Marile contracte care implică Guvernul – în mod particular, partenriatele public-privat și privatizarea principalelor companii de stat – pot fi blocate de interese politice și economice sau nu mai sunt puse în practică din cauza lipsei de coordonare dintre ministere”, afirmă Raportul.