Inițiativa lui Ștefan Mandachi, #ȘîEu și alte campanii sporadice de informare nu sunt de ajuns pentru ca România să nu mai consemneze tragedii pe bandă rulantă, pe șosele, relevă Buletinul Siguranței Rutiere, realizat de Poliția Română, în colaborare cu Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, respectiv Direcția Rutieră, prezentat de Agerpres.
În 2021, 4.915 accidente rutiere grave au avut loc în România, în urma cărora au murit 1.779 de persoane. Practic, 5 români au decedat zilnic pe șoselele.
De asemenea, potrivit studiului, 3.790 de persoane au fost rănite grav anul trecut – în medie, 10 pe zi, multe rămânând cu sechele pe viață, iar 2.235 au suferit răni ușoare.
În 2021, în România s-au produs 93 de decese la milionul de locuitori.
Polițiștii au punctat în cadrul raportului principalele cauze ale accidentelor grave:
Aproximativ o treime (32,4%) dintre accidentele rutiere grave produse în anul 2021 reprezintă evenimente în care au fost accidentaţi grav pietoni (1.594 de accidente).
Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum şi traversarea neregulamentară de către pietoni rămân şi în anul 2021 cele mai frecvente două cauze generatoare de accidente rutiere grave. Următoarele cauze în ordinea frecvenţei lor de manifestare sunt: neacordarea de prioritate pietonilor, abaterile bicicliştilor şi neacordarea de prioritate vehiculelor.
„La fel ca în anul 2020, în anul 2021, pietonii au reprezentat cele mai numeroase victime – 32,8% din totalul celor decedaţi.
Pietonii reprezintă 51,3% dintre persoanele decedate în accidentele produse pe stradă, 28,6% în cele care au avut loc pe drumuri naţionale şi 30% în evenimentele de pe drumuri judeţene”, se arată în raportul citat.
Cele mai multe accidente grave, respectiv cei mai mulți morți sunt raportați în perioada mai – august. Vinerea este cea mai „blestemată” zi, în special în intervalul orar 11:00 – 12:00.
Totuși, e de consemnat faptul că în 2021 au avut loc o ușoară scădere a numărului de cazuri grave, față de 2020.
La finalul anului curent, România TV a discutat cu Ministerul Transporturilor, cu oficiali din Poliție și specialiști în infrastructură rutieră, pe marginea acestui subiect.
Ministerul Transporturilor susține că principala cauză a producerii accidentelor grave e reprezentantă de lipsa de educație a unor șoferi vitezomani.
„Dacă la aproape 1.000 de km de drumuri de mare viteză – autostrăzi și drumuri expres avem în continuare accidente grave, este deja evident că nu mai putem ignora la nesfârșit adevărata problemă: indisciplina în traficul rutier (…)”, a punctat MT.
Același punct de vedere e împărtășit de fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță.
„(…) Este vorba despre civilizație, despre educație. Și aici revenim la pregătirea șoferilor. Mulți dintre cei care pregătesc șoferii nu au nicio legătură cu această profesie. Să ajungi din pantofar instructor auto, peste noapte, nu e în normal. Ceea ce învață cursanții nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în trafic, în viața de zi cu zi (…)”, a transmis Diniță.
În cazul lui Adrian Covăsnianu, fost secretar de stat la MT, specialist în infrastructură rutieră, printre cauzele aflate la același nivel de importanță se numără și lipsa drumurilor sigure, de mare viteză, adaptate la nevoile vremurilor în care trăim.
„(…) Nu în ultimul rând, lipsa unei rețele de infrastructură rutieră mare, drumuri expres + autostrăzi, ce să deservească coerent și coeziv legăturile între provinciile istorice ale României, conduce către un număr mare de accidente rutiere, din păcate, cu multe pierderi de vieți omenești”, a declarat Covăsnianu.
În urma accidentelor rutiere grave produse în anul 2021, 256 de tineri au decedat și 876 au fost răniți grav.