Experții FMI au întocmit un raport, în urma vizitei în România. Aceștia susțin că planul austerității ce se vrea implementat în țara noastră este singura cale prin care deficitul la bugetul de stat ar putea fi diminuat. Totuși, potrivit aceluiași raport, este nevoie de alte măsuri fiscale pentru a crește veniturile de la buget.
Experții de talie internațională ai Fondului Monetar Internațional susțin că, în următoarea perioadă, Guvernul României trebuie să impună noi taxe, dacă își dorește ca deficitul de la bugetul de stat să fie diminuat simțitor. Pachetul de taxe pregătit trebuie să aibă noi amendamente și să nu fie aplicat mai târziu de doi ani.
Fondul Monetar Internațional cere Guvernului și recomandă totodată să fie scăzut pragul pentru microîntreprinderi, lucru pe care guvernanții au refuzat să îl facă de această dată. Se mai cere, de asemenea, unificarea TVA-ului, să nu mai existe cote diferite, așa cum avem în prezent și totodată să fie eliminate și restul facilităților fiscale, dar și privilegiile.
În ceea ce privește politicile Guvernului, FMI atrage atenția și asupra faptului că majorările salariale care sunt în discuție ar putea să ducă la o revenire a inflației. Reprezentanții FMI notează și faptul că această încercare a Guvernului României de a reduce prețul alimentelor și de a plafona adaosul comercial duce, de fapt, la creșteri de prețuri pentru alte produse și cauzează din nou inflație.
FMI mai recomandă ca România să regândească modul în care se pun taxele pentru proprietăți. Aleșii au refuzat, și de această dată, să schimbe taxarea pe proprietăți, deși discuția are loc în fiecare an, la fiecare vizită a FMI, potrivit Antena 3.
Fondul Monetar Internațional avertizează și cu privire la câteva riscuri ce pot apărea în viitorul apropiat, vorbind despre anul viitor. Experții economici susţin că cele patru rânduri de alegeri ar putea să facă dificilă implementarea acestei reforme fiscale, dar și a reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.
În raport se mai arată și nemulțumirea celor de la FMI cu privire la taxa de 1% aplicată companiilor din cifra de afaceri pentru marile companii. Acest lucru ar putea să aducă o povară fiscală suplimentară şi să restrângă activitatea de intermediere. În acest context sunt vizate băncile și marile companii. Experții mai recomandă să nu mai fie introduse taxe peste noapte, iar o variantă salvatoare ar fi crearea unui departament special în cadrul Ministerului Finanțelor care să se ocupe strict de taxe.
FMI a cerut să vadă pachetul complet de măsuri fiscale, suspendat, în prezent, la Curtea Constituțională. Se crede că majorarea pensiilor este, în acest moment, în pericol, deși guvernanții anunță majorări de până la 16% din 2024. În contextul în care deficitul bugetar stă să explodeze, Guvernul s-a gândit la mai multe soluții de avarie, printre care se numără amânarea unor finanţate din bugetul de stat, amânarea unor plăți, taxe mai mari pentru jocurile de noroc, reorganizarea Ministerului Finanțelor și verificarea modului în care primăriile cheltuie banii.
În cadrul pachetului se remarcă unele taxe ce au fost contestate la CCR. Acestea sunt:
– taxa de 2% pe cifra de afaceri a băncilor;
– taxă de 0,5% pe cifra de afaceri în sectorul petrol şi gaze;
– cash limitat la 5.000 de lei persoane fizice;
– din 2025 – plăţile limitate la 2.500 de lei cash;
– cash limitat la 2.000 de lei pentru magazinele tip cash&carry.
Citește și: FMI aruncă bomba despre măsurile fiscale adoptate Guvernul României! ”Nu vor aduce suficienți bani la buget”