Raportul de activitate pe 28 de săptămâni pentru directoarea Catinca Nistor conţine 95 de pagini! Prezentarea raportului în faţa comisiilor din Senatul României este programată miercuri, 29 martie. Este pentru prima dată când apare informaţia că decizia ca directorul ICR Londra să locuiască în afara instituţiei a fost luată înainte de numirea Catincăi Maria Nistor la Londra, din cauza lucrărilor de renovare şi restaurare a clădirii. La iniţiativa directoarei Nistor, s-au scos, cu sprijinul comunităţii, peste 8 (opt) tone de gunoaie din clădire!
Raportul arată că în 28 de săptămâni de la preluarea mandatului, filiala ICR de la Londra a organizat 32 de evenimente. Impactul acestora este măsurat prin aprecierea şi recomandările comunităţii din Parohia Misiunii Române Unite din Londra şi ale unor personalităţi din spaţiul britanic.
Catinca Maria Nistor îşi leagă mandatul şi de aderarea, pentru prima dată în existenţa ICR Londra, la Cromwell Place, ”un hub cultural ce conţine 14 galerii – spaţii de expunere, care vor permite ICR Londra să organizeze expoziţii de înaltă ţinută, la un nivel mult mai profesionist decât a permis până acum spaţiul misiunii”, se arată în raportul obţinut de MEDIAFAX.
Este pentru prima oară de la înfiinţarea ICR Londra când acesta este recunoscut la de o instituţie britanică la un nivel la care sunt prezente instituţii precum National Portrait Gallery.
Raportul Catincăi Maria Nistor include reluarea participării României cu un stand, după o absenţă de 4 ani, la London Book Fair, programat pentru luna aprilie 2023. Demersurile directoarei pentru renovarea/reabilitarea clădirii ICR Londra au demarat în luna august 2022.
În afara calendarului anual, ICR Londra a organizat în premieră în noiembrie 2022, un eveniment la Royal Greenwich Observatory, ”eveniment pentru care ICR Londra a realizat un parteneriat cu asociaţia Art in Conversation, fără de care costurile de închiriere a locaţiei, în valoare de 8000 GBP, nu ar fi putut fi acoperite”, se arată în raport.
ICR Londra a inaugurat primul eveniment din Seria Concertelor Enescu
Printre realizările mandatului raportul enumeră reluarea colaborării cu Ambasada României din Irlanda, după 8 ani, şi reluarea parteneriatului cu Societatea Enescu, după o pauză de 4 ani, în Seria Enescu, ”cel mai longeviv proiect al ICR Londra, şi unul din primele 5 cele mai de succes în reţeaua internaţională de institute culturale din Londra”.
O premieră pentru ICR Londra este prezentarea expoziţiei Young Blood 2.0 din cadrul Art Safari, prevăzută pentru luna septembrie. Tot ca un proiect de perspectivă raportul pe care Catinca Maria Nistor îl prezintă la Parlament notează iniţierea negocierilor cu British Museum pentru o ”posibilă expoziţie capsulă reprezentând Cultura Cucuteni, eveniment prevăzut pentru a marca Ziua Naţională a României 2023.