În 2002, doar 25 la sută dintre români aveau încredere în Guvern. Procentul aproape s-a dublat între timp, ajungând acum la 48 la sută, potrivit raportului GLOBSESC. Raportul analizează, printre altele, percepția românilor privind integrarea euro-atlantică a țării, provocările geopolitice regionale și internaționale, starea regimului democratic și schimbările climatice.
Îngrijorătoare este concluzia privind regimul politic agreat de mulți tineri. Astfel, potrivit raportului, 41 la sută dintre tineri (18 – 34 de ani) sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar fără alegeri regulate. Percepția în rândul acestei categorii de vârstă ar avea mai multe cauze. Fie tinerii simt că democrația nu li se potrivește, fie sunt nesiguri de viitorul lor, plus că, remarcă raportul, politicienii de extremă dreapta sunt tot mai vizibili pe rețelele sociale, notează presshub.
Citește și Când se sărbătoresc Moșii de toamnă în 2024. Tradițiile de care creștinii țin cont
Același raport subliniază că societatea românească rămâne atașată valorilor democratice și orientării către Uniunea Europeană (UE) și NATO, percepând Rusia ca pe o amenințare la adresa securității naționale. Astfel, 83 la sută dintre români susțin rămânerea țării în UE. Sprijinul pentru UE a oscilat între 73 la sută și 89 la sută în ultimii ani, înregistrând cele mai mici nivele în 2021 (79 la sută) și 2022 (73 la sută) din cauza pandemiei de COVID-19 și a modului în care Blocul Comunitar a gestionat această criză, mai arată sursa citată.
După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, încrederea românilor în NATO a crescut de la 77 la sută în 2021 la 80 la sută în 2022 și 88 la sută în 2024. În prezent, 78% dintre români consideră că apartenența la NATO scade probabilitatea ca România să fie atacată de un alt stat.
Percepția asupra Rusiei s-a modificat și ea odată cu invadarea Ucrainei. Astfel, în 2020, doar 30 la sută dintre români percepeau Rusia drept o amenințare la adresa securității naționale. Procentul a crescut semnificativ în ultimii ani: 58 la sută în 2022, 64 la sută în 2023 și 73 la sută în 2024. China, în schimb, nu a înregistrat o creștere majoră din acest punct de vedere: 13 la sută în 2020, 24 la sută în 2024.
GLOBSEC este un grup de experți global, cu birouri în Bratislava, Bruxelles, Kiev, Viena și Washington D.C.. Misiunea grupului este să sporească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume. De asemenea, GLOBSEC își propune să influențeze viitorul prin generarea de noi idei și soluții pentru o lume mai bună și mai sigură.
Citește și 4 produse dorite de români ajung pe rafturile Lidl. Oferta este disponibilă până pe 13 octombrie