Raport inedit: Anxietatea şi depresia au fost recunoscute ca fiind BOLI PROFESIONALE

Mai mult de 10.000 de afecţiuni psihice au fost recunoscute ca accidente la locul de muncă în 2016 în Franţa, iar dintre acestea 596 au fost încadrate ca boli profesionale, relevă un raport inedit făcut public marţi de l'Assurance maladie (casa de asigurări de sănătate).
Romania TV
16 ian. 2018, 20:37
Raport inedit: Anxietatea şi depresia au fost recunoscute ca fiind BOLI PROFESIONALE

Departamentul accidente de muncă/boli profesionale din cadrul l’Assurance maladie a studiat certificatele medicale pentru cele 626.000 de accidente de muncă recunoscute în 2016: printre acestea, aproximativ 10.000 vizau „tulburări psihice”. Expresia include tulburări de anxietate, tulburări de somn, depresie, tulburare de stres post-traumatic …, relatează Le Figaro.

Două „evenimente declanşatoare” sunt la originea creşterii accidentelor de muncă legate de afecţiuni psihice, în proporţii „aproximativ egale”, se spune în raport. Pe de o parte, un şoc sau un stres legat de un eveniment violent din afara companiei (agresiune, jaf, atac … la locul de muncă) şi, în al doilea rând, condiţiile de muncă. Recunoaşterea tulburărilor psihice ca accidente de muncă se bazează pe certificatul medical care descrie accidentul şi circumstanţele acestuia, explică Le Monde.

În ceea ce priveşte companiile, trei sectoare de activitate concentrează aproximativ jumătate din cazurile de tulburări psihice: medico-social (18%), transport (15%) şi comerţ cu amănuntul (13%). Toate trei au în comun relaţia cu publicul.

Expunerea la stres, violenţele interne sau externe companiei pot avea consecinţe asupra sănătăţii angajaţilor „în ceea ce priveşte boli cardiovasculare, tulburări musculo-scheletice, tulburări de anxietate, depresie, epuizare profesională sau chiar suicid”, reaminteşte l’Assurance-maladie, potrivit Agerpres.

Femeile sunt cele mai afectate de tulburările psihice

Angajaţii cei mai afectaţi de tulburări psihice legate de locul de muncă sunt femeile (60%) „ceea ce este în concordanţă cu expunerea lor mai mare la riscuri psihosociale‘, iar vârsta cea mai vulnerabilă este vârsta mijlocie (40 de ani pentru femei, 41 de ani pentru bărbaţi), conform studiului.

Tulburările psihice care fac obiectul recunoaşterii ca boli profesionale sunt depresiile, care sunt majoritare (77%), apoi tulburările de anxietate (11%), tulburarea de stres post-traumatic (10%) şi alte tulburări mentale şi de comportament. Severitatea simptomelor observate, precum şi o „legătură directă şi esenţială” cu munca sunt cele care duc la o eventuală încadrare a lor drept accidente de muncă.

Aceste patologii sunt din ce în ce mai frecvente, cu un cost anual de 230 de milioane de euro. Şi cel mai îngrijorător este faptul că tendinţa generală este în creştere: afecţiunile psihice reprezintă 1,6% din accidentele de muncă în 2016, faţă de 1% în 2011. În plus, aproximativ 600 de tulburări psihice au fost recunoscute ca boli profesionale în 2016, din 1.100 de cereri, un număr care, chiar dacă rămâne marginal, a crescut de cinci ori în cinci ani. De asemenea, studiul arată că numărul de sinucideri recunoscute ca accident de muncă „oscilează anual între 10 şi 30”.

Durata concediilor legate de un accident de muncă pentru afecţiune psihică este în medie mult mai lungă (112 zile) decât pentru accidentele de muncă în general (65 de zile).

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Playtech.ro
Alimentele adorate de români cărora li s-ar prelungi perioada de valabilitate cu jumătate de an
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Gabriela Oțil a ajuns pe perfuzii. Ce s-a întâmplat cu soția lui Dani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Soțul Alexandrei Ivanov, gravida din Botoșani care a murit în chinuri la maternitate, face declarații cutremurătoare. Ce le-a spus celor trei copii pe care îi crește singur
Cancan.ro
Mihai Morar a ajuns pe mâna medicilor! Și el e pe perfuzii: „Am căzut, dar…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Joe Biden va avea o ultimă audiență la Papa Francisc înainte de finalul mandatului său
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! CURTEA de APEL BUCUREȘTI a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României