Raport Inspecţia Judiciară: Conducerea PÎCCJ s-a manifestat în mod corect şi eficient în relaţiile interinstituţionale

Procurorul general al României și echipa sa managerială s-au manifestat în mod corect și eficient în relațiile cu alte instituții, potrivit raportului întocmit de Inspecția Judiciară în urma controlului efectuat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Romania TV
28 nov. 2017, 13:18
Raport Inspecţia Judiciară: Conducerea PÎCCJ s-a manifestat în mod corect şi eficient în relaţiile interinstituţionale

„Modul în care echipa managerială a înțeles să coopereze și să comunice în relațiile interinstituționale este unul corect, eficient, care se situează în limitele competențelor legale”, se arată în raportul publicat marți pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la cooperarea în interiorul instituției, concluzia echipei de control a fost că procurorul general și cei doi adjuncți ai săi au asigurat un climat bazat pe încredere și înțelegere, de natură să favorizeze atingerea obiectivelor propuse.

„Abilitățile procurorului general și ale adjuncților acestuia de comunicare și gestionare a situațiilor de criză reprezintă un factor motivant pentru întreg personalul. Toți cei cu care s-au purtat discuții au evidențiat echilibrul și calmul cu care aceștia abordează și soluționează situațiile tensionate ce provin din interiorul și exteriorul instituției”, se menționează în raport.

În opinia inspectorilor judiciari, alți factori utilizați de procurorul general și adjuncții acestuia pentru motivarea personalului din subordine sunt încurajarea performanței, recunoașterea meritelor profesionale, valorificarea corectă, obiectivă și eficientă a aptitudinilor și capacităților profesionale, precum și disponibilitatea de a asculta și rezolva problemele în limitele legale, indiferent de locul pe care îl ocupă solicitantul în ierarhia parchetului.

„Pregătirea profesională de excepție a membrilor echipei manageriale contribuie la creșterea încrederii personalului în corectitudinea și eficiența direcțiilor de acțiune stabilite pentru activitatea Ministerului Public și reprezintă, totodată, o garanție a faptului că rezultatele lor vor fi evaluate cu profesionalism și obiectivitate. Prin stilul participativ al managementului, feedbackul permanent și pozitiv și conduita care răspunde standardelor impuse funcției, într-un an de la preluarea mandatului, echipa managerială a fost capabilă să dezvolte o cultură instituțională proprie, care este conștientizată și acceptată de întreg personalul din subordine”, se precizează în raport.

Inspectorii judiciari au constatat, totodată, că respectarea standardelor de conduită și întărirea disciplinei în cadrul parchetelor a reprezentat o altă coordonată a activității manageriale, fiind luate măsuri pentru identificarea încălcării standardelor de conduită impuse procurorilor, personalului auxiliar și personalului contractual.

„Rezultatul verificărilor privind activitatea managerială a procurorului general, a prim-adjunctului și a adjunctului procurorului general a fost analizat prin raportare la obiectivele pe care aceștia și le-au propus în cuprinsul proiectelor de management cu care au candidat pentru ocuparea funcției și la dispozițiile legale și regulamentare referitoare la atribuțiile funcției”, se precizează în raportul Inspecției Judiciare.

Secția pentru procurori din cadrul CSM a aprobat în totalitate, pe 21 noiembrie, raportul Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la Parchetul General, apreciind că managementul acestei unități a fost unul eficient.

„În urma deliberărilor, Secția pentru procurori a aprobat Raportul Inspecției Judiciare, apreciind că activitatea managerială la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe perioada supusă controlului, 1 ianuarie 2016 — semestrul I 2017, a fost una eficientă, iar activitatea procurorilor și a personalului de specialitate din cadrul acestei unități de parchet s-a desfășurat cu respectarea normelor procedurale și regulamentare în vigoare”, a anunțat CSM.

Secția pentru procurori din CSM a luat în discuție, în prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, „Raportul Inspecției Judiciare numărul 5116/IJ/983/DIP/2017 având ca obiect eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de către procurorii și personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.

Pe 13 noiembrie, Inspecția Judiciară anunța că a trimis la Consiliul Superior al Magistraturii raportul privind controlul efectuat la Parchetul General. Potrivit unor surse din cadrul instituției, Parchetul General nu a formulat obiecțiuni la raportul întocmit de inspectorii judiciari.

Inspecția Judiciară a început controlul la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 4 septembrie, fiind vizată activitatea desfășurată la PÎCCJ în 2016 și semestrul I al acestui an. Echipa de control a fost formată din opt inspectori judiciari.

Pe 19 iunie, ministrul Tudorel Toader a trimis la Inspecția Judiciară o cerere prin care solicita efectuarea unor controale la DNA și Parchetul General. Cererea era motivată de faptul că la cele două instituții nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării