Raport Inspecţia Judiciară: Conducerea PÎCCJ s-a manifestat în mod corect şi eficient în relaţiile interinstituţionale

Procurorul general al României și echipa sa managerială s-au manifestat în mod corect și eficient în relațiile cu alte instituții, potrivit raportului întocmit de Inspecția Judiciară în urma controlului efectuat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Romania TV
28 nov. 2017, 13:18
Raport Inspecţia Judiciară: Conducerea PÎCCJ s-a manifestat în mod corect şi eficient în relaţiile interinstituţionale

„Modul în care echipa managerială a înțeles să coopereze și să comunice în relațiile interinstituționale este unul corect, eficient, care se situează în limitele competențelor legale”, se arată în raportul publicat marți pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.

Referitor la cooperarea în interiorul instituției, concluzia echipei de control a fost că procurorul general și cei doi adjuncți ai săi au asigurat un climat bazat pe încredere și înțelegere, de natură să favorizeze atingerea obiectivelor propuse.

„Abilitățile procurorului general și ale adjuncților acestuia de comunicare și gestionare a situațiilor de criză reprezintă un factor motivant pentru întreg personalul. Toți cei cu care s-au purtat discuții au evidențiat echilibrul și calmul cu care aceștia abordează și soluționează situațiile tensionate ce provin din interiorul și exteriorul instituției”, se menționează în raport.

În opinia inspectorilor judiciari, alți factori utilizați de procurorul general și adjuncții acestuia pentru motivarea personalului din subordine sunt încurajarea performanței, recunoașterea meritelor profesionale, valorificarea corectă, obiectivă și eficientă a aptitudinilor și capacităților profesionale, precum și disponibilitatea de a asculta și rezolva problemele în limitele legale, indiferent de locul pe care îl ocupă solicitantul în ierarhia parchetului.

„Pregătirea profesională de excepție a membrilor echipei manageriale contribuie la creșterea încrederii personalului în corectitudinea și eficiența direcțiilor de acțiune stabilite pentru activitatea Ministerului Public și reprezintă, totodată, o garanție a faptului că rezultatele lor vor fi evaluate cu profesionalism și obiectivitate. Prin stilul participativ al managementului, feedbackul permanent și pozitiv și conduita care răspunde standardelor impuse funcției, într-un an de la preluarea mandatului, echipa managerială a fost capabilă să dezvolte o cultură instituțională proprie, care este conștientizată și acceptată de întreg personalul din subordine”, se precizează în raport.

Inspectorii judiciari au constatat, totodată, că respectarea standardelor de conduită și întărirea disciplinei în cadrul parchetelor a reprezentat o altă coordonată a activității manageriale, fiind luate măsuri pentru identificarea încălcării standardelor de conduită impuse procurorilor, personalului auxiliar și personalului contractual.

„Rezultatul verificărilor privind activitatea managerială a procurorului general, a prim-adjunctului și a adjunctului procurorului general a fost analizat prin raportare la obiectivele pe care aceștia și le-au propus în cuprinsul proiectelor de management cu care au candidat pentru ocuparea funcției și la dispozițiile legale și regulamentare referitoare la atribuțiile funcției”, se precizează în raportul Inspecției Judiciare.

Secția pentru procurori din cadrul CSM a aprobat în totalitate, pe 21 noiembrie, raportul Inspecției Judiciare privind controlul efectuat la Parchetul General, apreciind că managementul acestei unități a fost unul eficient.

„În urma deliberărilor, Secția pentru procurori a aprobat Raportul Inspecției Judiciare, apreciind că activitatea managerială la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe perioada supusă controlului, 1 ianuarie 2016 — semestrul I 2017, a fost una eficientă, iar activitatea procurorilor și a personalului de specialitate din cadrul acestei unități de parchet s-a desfășurat cu respectarea normelor procedurale și regulamentare în vigoare”, a anunțat CSM.

Secția pentru procurori din CSM a luat în discuție, în prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, „Raportul Inspecției Judiciare numărul 5116/IJ/983/DIP/2017 având ca obiect eficiența managerială și modul de îndeplinire a atribuțiilor ce decurg din legi și regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și respectarea normelor procedurale și regulamentare de către procurorii și personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”.

Pe 13 noiembrie, Inspecția Judiciară anunța că a trimis la Consiliul Superior al Magistraturii raportul privind controlul efectuat la Parchetul General. Potrivit unor surse din cadrul instituției, Parchetul General nu a formulat obiecțiuni la raportul întocmit de inspectorii judiciari.

Inspecția Judiciară a început controlul la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe data de 4 septembrie, fiind vizată activitatea desfășurată la PÎCCJ în 2016 și semestrul I al acestui an. Echipa de control a fost formată din opt inspectori judiciari.

Pe 19 iunie, ministrul Tudorel Toader a trimis la Inspecția Judiciară o cerere prin care solicita efectuarea unor controale la DNA și Parchetul General. Cererea era motivată de faptul că la cele două instituții nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători