Potrivit documentului, în această sesiune 24 de deputaţi şi-au schimbat partidul. Dintre aceştia, zece au trecut de la opoziţie la putere, iar alţi 12 s-au declarat neafiliaţi, ca urmare a demisiei din PDL şi înscrierii în PMP. Un singur deputat neafiliat s-a înscris în grupul PD, scrie Agerpres.
Printre deputaţii care au plecat de la partidul pe listele căruia au fost aleşi se numără Elena Udrea, Theodor Paleologu, Diana Tuşa.
De asemenea, în sesiunea februarie-iunie, 17 senatori au părăsit partidul pe listele căruia au fost aleşi, printre aceştia aflându-se Călin Popescu-Tăriceanu şi Tudor Barbu.
Harta traseiştilor politici. 29 de parlamentari au schimbat partidele în primele şase luni de mandat
‘O consecinţă directă a migraţiei politice s-a putut observa la începutul sesiunii parlamentare analizate, când grupul PP-DD de la Senat a fost desfiinţat oficial, ca urmare a faptului că trei din cei şapte senatori PP-DD au demisionat din partid şi s-au înscris în UNPR şi implicit în grupul PSD din această cameră. De asemenea, grupul PDL din Camera Deputaţilor a pierdut 12 deputaţi, ca urmare a înscrierii acestora într-un alt partid’, notează IPP.
În plus, IPP menţionează că în sesiunea parlamentară recent încheiată au fost vacantate 12 locuri de parlamentar, motivele fiind diverse – arestări, numiri în alte funcţii, alegerea unora ca şi europarlamentari, deces. În total, din decembrie 2012 până în prezent, 22 de parlamentari au renunţat sau şi-au pierdut mandatul (opt senatori şi 14 deputaţi).
Realizatorii documentului afirmă că Executivul a decis ”cu mare întârziere”, organizarea de alegeri parlamentare parţiale în 25 mai, fiind aleşi trei senatori şi cinci deputaţi. În alte opt colegii alegerile nu au fost necesare deoarece acestea aveau câte doi parlamentari aleşi în decembrie 2012, statutul parlamentarilor prevăzând că în astfel de cazuri nu mai pot fi organizate alegeri parţiale.
Potrivit IPP, în prezent mai sunt vacante şase locuri, întrucât parlamentarii respectivi au renunţat la mandat după data stabilită pentru alegerile parţiale. Excepţie face locul rămas vacant în grupul minorităţilor naţionale, pentru care nu se pot organiza alegeri parţiale, fiind ales la nivel naţional.
Realizatorii sintezei precizează că nu au fost incluşi în acest calcul parlamentarii care şi-au anunţat zilele acestea demisia sau intenţia de a demisiona din PNL, în lipsa unui anunţ oficial al acestora înregistrat la Parlament.