Conform raportului, care este secret de serviciu, „membrii Comisiei, desemnate prin ordinul ministrului Justiţiei, nr. 106C, din 3 februarie 2005 au ridicat documente din arhiva operativă aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei, pe care le-au predat ministrului Justiţiei, Monica Macovei„.
Totodată, în raport se spune că „documentele sunt referitoare la mai multe categorii de persoane din sistemul justiţiei, de exemplu magistraţi, personal auxiliar etc. din sistemul penitenciar, dar şi alte persoane ce îndeplineau funcţii publice în diverse alte domenii, cetăţeni străini, etc„.
Dezvăluirea vine la doar câteva zile după ce Monica Macovei a dezminţit categoric că nu a văzut niciun document de la SIPA. „Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie (…) Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aș fi sustras documente, sau că aș fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Și n-am avut niciun interes, decât să-l desființez tocmai ca o măsură de independență a justiției„, spunea Monica Macovei pe 20 mai 2017.
La începutul acestei săptămâni, Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, declara că joi (n.r. – 25 mai) va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, iar prin acest demers publicul va afla dacă unii au intrat singuri, alţii în echipă, urmând să fie, de asemenea, cunoscute ora la care au intrat şi ora de ieşire. „Am şi momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul„, a spus ministrul Toader.
Dovada că Monica Macovei a primit documentele: