Raport UE: Olandezii între 65-74 de ani au cunoștințe digitale mai bune decât românii între 25 și 34 de ani

Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, apar noi tipuri de locuri de muncă, iar job-urile bazate pe rutină încep să fie pe cale de dispariție. În acest context, competențele digitale sunt esențiale pentru a permite oamenilor să participe pe piața muncii, în economie și în societate. România, însă, este de mulți ani pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale de bază. Mai mult, un nou raport al UE arată că olandezii din grupa de vârstă 65-74 de ani au cunoștințe digitale mai bune decât persoanele din grupa de vârstă 25-34 de ani din România, Bulgaria și Italia.
Filip Stan
15 iul. 2022, 23:26
Raport UE: Olandezii între 65-74 de ani au cunoștințe digitale mai bune decât românii între 25 și 34 de ani

”Este important faptul că competențele digitale nu sunt utilizate doar în sectoarele TIC, ci sunt din ce în ce mai necesare în diferite ocupații, iar toți cetățenii au nevoie cel puțin de competențe digitale de bază pentru a participa în societate. Tehnologiile digitale pot fi, de asemenea, utilizate pentru a impulsiona tranziția ecologică, de exemplu pentru a digitaliza sistemele energetice, pentru a realiza soluții de mobilitate durabilă în mediul urban și rural și pentru a promova abordări participative în materie de implicare a oamenilor în modelarea tranziției ecologice”, se arată în Raportul privind performanțele din domeniul științei, al cercetării și al inovăriicare analizează performanța UE în materie de inovare în context global.

În medie, doar 56% din populația UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani avea cel puțin un nivel de bază de competențe digitale în 2019 (a se vedea figura 4.3-9), în creștere față de doar 54% în 2015.

Nivelurile de competențe variază în funcție de sex, vârstă, nivel de calificare și statutul profesional: în rândul femeilor, 54% au cel puțin competențe de bază, față de 58% dintre bărbați. În rândul tinerilor (în vârstă de 25-34 de ani), 74% au cel puțin competențe de bază, față de doar 24% în cazul persoanelor mai în vârstă (65-74 ani) (a se vedea figura 4.3-10).

În rândul persoanelor cu calificări scăzute, doar 32% au cel puțin competențe digitale de bază, în comparație cu 54% dintre persoanele cu calificări medii și până la 84% cu calificări terțiare. În rândul șomerilor, doar 44% dintre aceștia au cel puțin competențe digitale de bază la nivelul Uniunii Europene.

Țările din Europa de Nord se află în fruntea clasamentului, cu niveluri foarte ridicate ale nivelului general de utilizare a tehnologiilor digitale și competențe de programare software.

”În 2019, proporția adulților cu un nivel de cunoștințe digitale de bază a variat de la 79% în Țările de Jos la 29% în Bulgaria. Chiar și în cazul tinerilor, diferență rămâne mare: în Țările de Jos, 89% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au cel puțin cunoștințe digitale de bază competențe digitale de bază, în comparație cu 44% în Bulgaria. În plus, persoanele olandeze din grupa de vârstă 65-74 de ani au cunoștințe digitale mai bune decât persoanele din grupa de vârstă 25-34 de ani din România, Bulgaria și Italia”, se mai arată în raport.

Persoanele care locuiesc în orașe au un nivel mai ridicat de alfabetizare digitală decât cei care locuiesc în orașe mici, suburbii și zonele rurale.

În cazul persoanelor care locuiesc în orașele din UE, 37% dețin competențe digitale peste nivelul de bază. Proporția este mai mică în cazul persoanelor care locuiesc în orașe mai mici și suburbii (29%) și pentru persoanele care locuiesc în în zonele rurale (24%).

”În unele țări, precum Bulgaria și România, decalajele dintre mediul rural și cel urban sunt deosebit de accentuate, în timp ce în alte țări, decalajele sunt mult mai mici. În Belgia, persoanele din zonele rurale sunt mai bine dotate cu competențe digitale decât persoanele din zonele urbane. (…) aceste inegalități geografice ar trebui să fie abordate de factorii de decizie politică pentru a promova creșterea favorabilă a incluziunii și a rezistenței sociale”, se mai arată în documentul citat.

Având în vedere importanța crescândă a competențelor digitale în mediul de lucru, tot mai multe și mai din ce în ce mai multe companii își formează personalul în competențe TIC. Între 2012 și 2019, procentajul firmelor din UE care au oferit formare în domeniul TIC angajaților lor a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 18% la 23%, ceea ce echivalează cu o rată de creștere de 28%.

Țara care și-a instruit cel mai mult lucrătorii în rândul țările analizate este Norvegia, unde aproximativ 44% dintre întreprinderi au oferit formare în domeniul TIC, urmată de Finlanda, Belgia, Austria și Regatul Unit. Potrivit raportului, țara care s-a implicat cel mai puțin în furnizarea de formare profesională a fost România, doar 6% dintre întreprinderi au actualizat competențele TIC ale angajaților. 

Apariția TIC nu numai că a necesitat o recalificare a lucrătorilor, dar a schimbat și sarcinile pe care aceștia le îndeplinesc și numărul de persoane care interacționează cu calculatoare și software. În UE, 8% dintre persoanele din UE au declarat că și-au schimbat conținutul muncii din cauza noilor programe informatice sau echipamentelor informatice. Această statistică este foarte ridicată în țări precum Islanda (22%), Norvegia (21%), Țările de Jos (15%), Danemarca (16%) și Finlanda (13%), în timp ce este foarte scăzută în țări precum România (3%), Bulgaria (3%) și Grecia (3%).

”În economia digitală, competențele tehnice și digitale trebuie să fie completate din ce în ce mai mult de competențe sociale și de comunicare și de capacitatea de a se adapta la circumstanțe în schimbare. Programele de educație și formare formală și nonformală ar trebui să se adreseze nevoilor erei digitale, luând în considerare complementaritatea dintre competențele tehnice și sociale. Cu cât sunt mai puternice competențele de bază care pe care le au indivizii, cu atât mai ușor le va fi mai ușor să se perfecționeze și recalifice și să se adapteze la schimbările de circumstanțe pe piața muncii”, spun oficialii UE în raport.

Dar chiar și atunci când vine vorba de foarte competențe digitale de bază, persistă decalajele de competențe: 44% dintre adulții din UE nu au nici măcar cele mai elementare competențe digitale. Din nefericire, țările cu cele mai mari decalaje de competențe sunt de obicei de asemenea, țările cu cea mai scăzută participare a adulților la învățare. Doar 1% din populația adultă a României este implicată în diverse forme de învățare.

”Este probabil ca acest lucru să perpetueze și să exacerbeze disparitățile și riscurile existente care înrăutățesc coeziunea socială în UE. Factorii de decizie politică trebuie să își intensifice eforturile pentru a aborda aceste decalaje, cu un sprijin extins din partea UE, precum și pentru a aborda disparitățile observate la nivelul grupe de vârstă, țări și regiuni, pentru a construi cu succes o societate rezilientă, competitivă și echitabilă europeană competitivă și echitabilă”, se mai spune în studiu.

În ceea ce privește contribuția la PIB, țările UE cu o pondere ridicată a TIC au fost Malta (7,5%), Luxemburg (7%) și Suedia (6,3%). Țările din Europa de Est, cum ar fi România, Ungaria și Letonia, au raportat, de asemenea, o contribuție mare a sectorului TIC la PIB-ul lor, cu o pondere de aproximativ 5%.

Sectorul TIC din UE a angajat peste 6 milioane de persoane în 2020, continuând tendința ascendentă începută în anii 2000. Subsectorul serviciilor TIC (cu excepția telecomunicațiilor) a reprezentat cea mai mare pondere a ocupării forței de muncă în domeniul TIC în 2020, cu aproximativ 4,7 milioane de angajați.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Pensionare anticipată 2025. Cine poate ieși la pensie mai devreme și câți bani primește. Aceasta este metoda de calcul
Capital.ro
Călin Georgescu devine istorie?! Răsturnare de situație chiar înainte de alegeri: Va fi urmat de executare!
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Apelul la care nu trebuie să răspunzi niciodată. E o mare escrocherie
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu NU poate fi oprit. Maestrul Florin Zamfirescu a amuțit România: Câștigă cu 80%
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Doi ostatici israelieni eliberați de Hamas în Fâșia Gaza
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România