„Eficiența colectării impozitelor se menține la un nivel scăzut. Un proces de reformă a sistemului de colectare a taxelor a fost inițiat, dar probabil este nevoie de timp pentru ca rezultatele să apară. România are cea mai mică pondere în PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale și nefiscale), acestea reprezentând în anul 2014 doar 33,4% din PIB, cu 11,8 pp sub media europeană, în timp ce nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite și contribuții sociale) a fost de 27,6%, fiind semnificativ mai mic decât în economii similare precum Ungaria (38,5%), Slovenia (36,7%), Republica Cehă (34,0%) și Polonia (32,9%)”, se arată în documentul citat de Agerpres.
TAXE 2016: Află totul despre impozitul pe locuinţe pe 2016
Potrivit acestuia, veniturile fiscale colectate în anul 2014 au fost apropiate de cele avute în vedere în proiectul de buget, în condițiile unui avans al PIB nominal apropiat de cel anticipat.
„Gradul de eficiență a taxării a scăzut semnificativ în cazul TVA, dar s-a majorat în contrapartidă în cazul contribuțiilor de asigurări sociale, impozitului pe profit și impozitului pe venit. În anul 2013 a fost inițiat un amplu proces de reformă la nivelul ANAF în colaborare cu Banca Mondială. Consiliul fiscal consideră că procesul de reformă, absolut necesar în contextul unui sistem de taxe și impozite caracterizat de o eficiență scăzută, este încă la început, și dacă procesul va avea succes, are potențialul de a genera spațiu fiscal semnificativ pe termen mediu. Totuși, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli în baza potențialelor creșteri de eficiență trebuie să aibă loc doar ex post, după ce procesul de reformă se dovedește ireversibil și capabil să genereze rezultate pe termen lung”, informează Consiliul Fiscal.
Consiliul Fiscal: Acumularea de pierderi și arierate în companiile de stat reprezintă un risc potențial la adresa sustenabilității fiscal-bugetare
Acumularea de pierderi și arierate în sectorul întreprinderilor și companiilor în care statul este majoritar reprezintă un risc potențial la adresa sustenabilității fiscal-bugetare, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal.
‘Un risc potențial pe termen mediu la adresa sustenabilității fiscal-bugetare este reprezentat de acumularea de pierderi și de arierate în sectorul întreprinderilor și companiilor în care statul este acționar majoritar, deoarece, în cazul în care acestea nu vor reuși să își eficientizeze activitatea, Guvernul va fi obligat în final să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la o deteriorare a situației finanțelor publice, respectiv prin creșterea deficitului bugetar.
Conform Ministerului Finanțelor Publice, arieratele companiilor de stat reprezintă plăți întârziate către bănci, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, furnizori și alți creditori cu mai mult de 30 zile față de termenele contractuale sau legale ce generează obligații de plată’, informează Consiliul Fiscal.
Potrivit raportului, începând cu anul 2000 reducerea arieratelor companiilor de stat a reprezentat o preocupare constantă a Guvernului, companiile de stat fiind atent monitorizate, inclusiv în cadrul acordurilor încheiate cu instituțiile financiare internaționale.
‘Totuși ritmul de diminuare a acestora a fost unul lent, țintele asumate fiind ratate în mai multe rânduri. La finalul anului 2014, un număr de 1.155 de companii cu capital majoritar de stat au raportat situații financiare la Ministerul Finanțelor Publice, majoritatea fiind organizate ca societăți comerciale și regii autonome, totalizând o cifră de afaceri agregată de circa 44,5 miliarde lei.
Deși contribuția acestor companii la cifra de afaceri totală din economie era de doar 4% în 2014, plățile restante acumulate de acestea reprezentau 20,7% din totalul arieratelor înregistrate la nivelul întregii economii, ambii indicatori continuând trendul descrescător față de maximul atins în 2009 (6% pentru contribuția companiilor de stat la cifra de afaceri totală din economie și 35,5% pentru plățile restante acumulate de companiile de stat din total arierate la nivelul întregii economii)’, mai spune documentul citat.
Stocul de arierate pentru cele 1.155 companii de stat identificate, spune Consiliul Fiscal, reprezenta anul trecut 3,7% din PIB, urmând același trend descrescător ca și indicatorii mai sus menționați (6,7% din PIB, nivel maxim atins în 2009). Datele relevă faptul că, deși ponderea arieratelor întreprinderilor de stat rămâne importantă, aportul acestor companii la valoarea adăugată brută per total economie se menține modest (9,9%), aproape de minimul înregistrat în anul 2013 (10,5%).