RAPORTUL anual al Consiliului Fiscal: Eficienţa colectării impozitelor se menţine la un nivel scăzut

Eficiența colectării impozitelor se menține la un nivel scăzut și este nevoie de timp, probabil, pentru ca procesul de reformă inițiat să aibă rezultate, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal.
Iulian Tudor
17 nov. 2015, 12:31
RAPORTUL anual al Consiliului Fiscal: Eficienţa colectării impozitelor se menţine la un nivel scăzut

„Eficiența colectării impozitelor se menține la un nivel scăzut. Un proces de reformă a sistemului de colectare a taxelor a fost inițiat, dar probabil este nevoie de timp pentru ca rezultatele să apară. România are cea mai mică pondere în PIB a veniturilor bugetare (venituri fiscale și nefiscale), acestea reprezentând în anul 2014 doar 33,4% din PIB, cu 11,8 pp sub media europeană, în timp ce nivelul veniturilor fiscale raportate la PIB (impozite și contribuții sociale) a fost de 27,6%, fiind semnificativ mai mic decât în economii similare precum Ungaria (38,5%), Slovenia (36,7%), Republica Cehă (34,0%) și Polonia (32,9%)”, se arată în documentul citat de Agerpres.

TAXE 2016: Află totul despre impozitul pe locuinţe pe 2016

Potrivit acestuia, veniturile fiscale colectate în anul 2014 au fost apropiate de cele avute în vedere în proiectul de buget, în condițiile unui avans al PIB nominal apropiat de cel anticipat.

„Gradul de eficiență a taxării a scăzut semnificativ în cazul TVA, dar s-a majorat în contrapartidă în cazul contribuțiilor de asigurări sociale, impozitului pe profit și impozitului pe venit. În anul 2013 a fost inițiat un amplu proces de reformă la nivelul ANAF în colaborare cu Banca Mondială. Consiliul fiscal consideră că procesul de reformă, absolut necesar în contextul unui sistem de taxe și impozite caracterizat de o eficiență scăzută, este încă la început, și dacă procesul va avea succes, are potențialul de a genera spațiu fiscal semnificativ pe termen mediu. Totuși, adoptarea unor decizii legate de eventuale reduceri de taxe sau de majorare a unor cheltuieli în baza potențialelor creșteri de eficiență trebuie să aibă loc doar ex post, după ce procesul de reformă se dovedește ireversibil și capabil să genereze rezultate pe termen lung”, informează Consiliul Fiscal.

Consiliul Fiscal: Acumularea de pierderi și arierate în companiile de stat reprezintă un risc potențial la adresa sustenabilității fiscal-bugetare

Acumularea de pierderi și arierate în sectorul întreprinderilor și companiilor în care statul este majoritar reprezintă un risc potențial la adresa sustenabilității fiscal-bugetare, se arată în raportul anual pe anul 2014 al Consiliului Fiscal.

‘Un risc potențial pe termen mediu la adresa sustenabilității fiscal-bugetare este reprezentat de acumularea de pierderi și de arierate în sectorul întreprinderilor și companiilor în care statul este acționar majoritar, deoarece, în cazul în care acestea nu vor reuși să își eficientizeze activitatea, Guvernul va fi obligat în final să intervină cu resurse publice, ceea ce poate conduce la o deteriorare a situației finanțelor publice, respectiv prin creșterea deficitului bugetar.

Conform Ministerului Finanțelor Publice, arieratele companiilor de stat reprezintă plăți întârziate către bănci, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, furnizori și alți creditori cu mai mult de 30 zile față de termenele contractuale sau legale ce generează obligații de plată’, informează Consiliul Fiscal.

Potrivit raportului, începând cu anul 2000 reducerea arieratelor companiilor de stat a reprezentat o preocupare constantă a Guvernului, companiile de stat fiind atent monitorizate, inclusiv în cadrul acordurilor încheiate cu instituțiile financiare internaționale.

‘Totuși ritmul de diminuare a acestora a fost unul lent, țintele asumate fiind ratate în mai multe rânduri. La finalul anului 2014, un număr de 1.155 de companii cu capital majoritar de stat au raportat situații financiare la Ministerul Finanțelor Publice, majoritatea fiind organizate ca societăți comerciale și regii autonome, totalizând o cifră de afaceri agregată de circa 44,5 miliarde lei.

Deși contribuția acestor companii la cifra de afaceri totală din economie era de doar 4% în 2014, plățile restante acumulate de acestea reprezentau 20,7% din totalul arieratelor înregistrate la nivelul întregii economii, ambii indicatori continuând trendul descrescător față de maximul atins în 2009 (6% pentru contribuția companiilor de stat la cifra de afaceri totală din economie și 35,5% pentru plățile restante acumulate de companiile de stat din total arierate la nivelul întregii economii)’, mai spune documentul citat.

Stocul de arierate pentru cele 1.155 companii de stat identificate, spune Consiliul Fiscal, reprezenta anul trecut 3,7% din PIB, urmând același trend descrescător ca și indicatorii mai sus menționați (6,7% din PIB, nivel maxim atins în 2009). Datele relevă faptul că, deși ponderea arieratelor întreprinderilor de stat rămâne importantă, aportul acestor companii la valoarea adăugată brută per total economie se menține modest (9,9%), aproape de minimul înregistrat în anul 2013 (10,5%).

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce trebuie să știe toți românii care stau la curte, vești de ultimă oră. Nu vor mai avea voie să dea fructe și legume
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Document Declasificat: Asasinări Politice Atribuite Kremlinului
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy