Conform documentului, cei trei au folosit pseudonimele „Ionescu Claudiu”, „Mihalcea Ionel” şi „Manea Victor” şi au solicitat şi primit acordarea statutului de martor ameninţat şi protejarea datelor de identificare.
Raportul arată că, prin ordonanţele emise în cauză la 9 ianuarie 2016 şi la 8 februarie 2016, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză, printre altele, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi, respectiv, complicitate la săvârşirea aceleaşi infracţiuni.
„Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal, Nicolae Gheorghe şi a cms. şef Pavel Gabriel — Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative a Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi a aprobat achiziţia unui autoturism în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor, „cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale MAI la situaţiile premisă ale folosirii autovehiculelor cumpărate în activităţile de urmărite penală a infracţiunilor de corupţie”.
„Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar Diviziunea Protecţie Personal a DIPI a beneficiat de dotarea cu autoturismul marca Audi 8, (…) în valoare de 91,295.73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, se arată în document.
Fostul şef al DIPI a subliniat că Gabriel Oprea a primit ameninţări.
Fostul şef al DIPI le-a transmis senatorilor jurişti un document în care susţine că au fost constate demersuri de accesare ilegală a comunicaţiilor de serviciu ale ministrului Oprea, interceptarea ilegală a convorbirilor sale în mediul ambiental şi au fost primite mesaje de ameninţare de către ministru şi unii membri ai familiei sale, acesta fiind motivul pentru care s-a achiziţionat maşina Audi A8.
În şedinţa cu caracter secret din 23 februarie, membrii Comisiei juridice l-au audiat pe Gabriel Oprea şi au votat în favoarea cererii DNA privind încuviinţarea urmării penale a preşedintelui UNPR.
Miercuri, plenul Senatului a încuviinţat cererea DNA privind urmărirea penală a lui Gabriel Oprea cu 71 de voturi „pentru” şi 52 „împotrivă”, un vot fiind anulat.