Televiziunea Română a avut, în 2015, venituri totale de 501.059.860 de lei, din care venituri din exploatare — 495.076.982 de lei și venituri financiare — 5.982.878 de lei, se arată în raportul de activitate al Societății Române de Televiziune.
Cheltuielile totale ale televiziunii publice au fost de 525.276.360 de lei, din care cheltuieli de exploatare — 511.010.504 de lei și cheltuieli financiare — 14.265.856 de lei. Astfel, cifra de afaceri netă a televiziunii publice este de 484.379.534 lei iar pierderea — 24.216.500 de lei.
Veniturile din exploatare realizate de SRTv în anul 2015 au fost de 495.076.982 lei, cu 9,35% mai mici față de anul 2014, se mai arată în document.
Potrivit raportului, „2015 a fost un an complicat pentru Televiziunea Română, Consiliul de Administrație fiind demis la 23 septembrie, ca urmare a respingerii raportului de activitate. În aceeași zi, Parlamentul a validat-o în funcția de director general interimar (DGI) pe Irina Radu. Conform legii, în absența CA, atribuțiile unui DGI sunt limitate, fapt care a făcut imposibilă luarea unor măsuri radicale care să poată duce la redresarea TVR”.
În luna iulie 2015, ANAF a executat silit instituția pentru datorii istorice în valoare de 10,4 milioane de lei. Începând cu luna august, s-a declanșat fenomenul executărilor silite instituite de salariați și foști salariați pentru plata diferențelor din indexarea salariilor cu indicii de creștere a prețurilor de consum. Până la sfârșitul anului 2015, valoarea acestor executări a ajuns la 11,3 milioane de lei, la care se adaugă și obligațiile fiscale de 6,8 milioane de lei.
În prezent, TVR are un Consiliu de Administrație validat de Parlament, dar nu un președinte — director general.
Raportul de activitate al SRTv se încheie cu o apreciere referitoare la situația actuală a TVR.
„Salvarea televiziunii publice nu se poate face fără o reformă legislativă și o finanțare corectă. Cadrul legislativ actual și instrumentele pe care Televiziunea Română le are la dispoziție, depășite de realitățile pieței concurențiale în care își desfășoară activitatea, au adus TVR în fața unui risc financiar permanent”, se arată în raportul de activitate.
„Televiziunea Română nu mai poate funcționa după rigorile unei legi vechi de mai bine de 20 de ani, timp în care au avut loc schimbări fundamentale nu numai în societatea românească, dar mai ales pe piața media, în obiceiurile de consum ale telespectatorilor, în tehnologie”, se mai arată în raport.
Adoptarea unui cadru legislativ modern și adaptat realităților actuale este o sarcină care îi revine Parlamentului României, apreciază semnatarii documentului, iar „rezolvarea situației actuale nu mai ține de înlocuirea unei administrații cu alta. Soluția trebuie să vină dintr-o decizie radicală: legea de organizare și funcționare a TVR are nevoie urgentă de revizuire”.
„Existența unei televiziuni publice este o obligație a oricărui stat democratic pentru a asigura dreptul cetățenilor la informație”, se încheie raportul de activitate al SRTv pe 2015.