Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul român respectă în general libertatea religioasă

Constituţia şi celelalte legi din România protejează libertatea religioasă, care este respectată în general de guvernul român, iar aceste aspecte nu s-au schimbat în mod semnificativ pe parcursul lui 2012, se arată în raportul Departamentului de stat al SUA privind libertatea religioasă în lume anul trecut, făcut public luni la Washington, potrivit Agerpres.
Romania TV
20 mai 2013, 18:11
Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul român respectă în general libertatea religioasă

Totuşi, au fost cazuri în care autorităţile locale nu au reuşit să răspundă la plângerile venite din partea unor grupuri religioase minoritare, iar lipsa de progres în privinţa restituirea bunurilor Bisericii greco-catolice transferate de fostul guvern comunist Bisericii ortodoxe a rămas o problemă semnificativă, se subliniază în documentul publicat pe site-ul Departamentului de stat. În egală măsură, au fost cazuri când unii clerici ortodocşi au manifestat ostilitate faţă de alte grupuri religioase, constată Departamentul de stat.

Raportul menţionează că, potrivit unor informaţii ale Bisericii greco-catolice şi din media, unele nereguli comise în cursul recensământului de către cei care au colectat datele au crescut în mod artificial numărul de credincioşi ortodocşi în detrimentul altor grupuri religioase. În acelaşi timp, se arată în document, cerinţele legate de înregistrare şi recunoaştere impun restricţii grupurilor religioase minoritare, iar formularea ‘nevoile cultului’ din legea privind libertatea religioasă referitor la modul de distribuire a fondurilor de stat este vagă şi lasă loc de interpretare. Majoritatea acestor fonduri le primeşte Biserica Ortodoxă Română, se precizează în raport.

Departamentul de Stat remarcă pe de altă parte faptul că majoritatea politicienilor români au continuat, în 2012, să condamne public antisemitismul şi încercările de negare a Holocaustului, deşi au fost cazuri de afirmaţii antisemite sau negaţioniste. În raport este dată ca exemplu, între altele, afirmaţia făcută de senatorul Dan Şova, la un show televizat, conform căruia ‘niciun evreu nu a suferit pe teritoriul român din cauza mareşalului Antonescu’, dar se precizează că senatorul şi-a retras ulterior afirmaţia şi şi-a cerut scuze, promovând întărirea legislaţiei antirasiste şi antisemite.

Totodată, guvernul român a continuat să pună în practică recomandările Comisiei internaţionale asupra Holocaustului din România (Comisia Wiesel) şi să promoveze educaţia privind Holocaustul în programa de învăţământ, obţinând progrese în eforturile de predare a istoriei acestuia în şcoli, potrivit raportului.

Au existat, de asemenea, informaţii privind situaţii de discriminare socială pe baza afilierii, credinţei ori practicilor religioase. Astfel, participanţi la emisiuni televizate difuzate de posturi publice şi private şi forumuri pe internet au exprimat vederi şi atitudini antisemite, iar conform Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România, online continuă să fie difuzate opinii antisemite, rasiste, xenofobe şi naţionaliste, se arată în documentul, care mai aminteşte şi că au fost raportate mai multe cazuri când pe ziduri de clădiri din Bucureşti au fost desenate zvastici.

În fine, documentul remarcă faptul că, pentru prima dată în istoria lor, Martorii lui Iehova nu au raportat probleme în România, în schimb mormonii au criticat existenţa unei ‘biserici sponsorizate predominant de stat’, ceea ce creează probleme grupurilor religioase minoritare.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Playtech.ro
Antena 1, anunț oficial! S-a aflat data: Când începe Asia Express 2024
DailyBusiness
În atenția tuturor clienților băncilor din România: se schimbă legislația. Care vor fi noile reglementări din 2025
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
David Popovici câștigă medalia de aur la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!