Raportul final al Comisiei SIPA, votat în plenul reunit al Parlamentului UPDATE

Plenul Parlamentului a adoptat miercuri raportul Comisiei de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie a cărui concluzie, subliniată de preşedintele comisiei, Viorel Salan, este că ministrul Justiţiei de la acea vreme (2005 - 2006, Monica Macovei - n.r.) a încălcat legea.
Romania TV
13 iun. 2018, 09:06
Raportul final al Comisiei SIPA, votat în plenul reunit al Parlamentului UPDATE

UPDATE Deputatul PMP Robert Turcescu a calificat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, raportul Comisiei SIPA ca fiind „o mizerie”, argumentând că acesta nu menţionează nicăieri dacă s-a făcut sau nu poliţie politică.

„Observ un „entuziasm” deosebit la dezbaterea acestui raport, cam cum a fost şi la lucrările comisiei. Suntem foarte puţini. În fapt, Comisia SIPA, în care vă mărturisesc că am intrat nu neapărat cu entuziasm, dar cu preocupare, gândindu-mă că va fi prima comisie parlamentară de anchetă care ar putea ajunge la nişte rezultate interesante, a fost un fiasco. Un fâs! Văd că toată lumea astăzi, inclusiv în raportul întocmit în limbaj de lemn de dl preşedinte, comisia zice acolo: vai, au intrat Tăpălagă, Macovei şi alţii în arhivă. Poate că e grav într-adevăr. (…) Dar ce se ascunde în această arhivă SIPA? Oare n-ar fi trebuit înainte să ne întrebăm cum au intrat, când au intrat, de ce au intrat, care sunt balaurii din această arhivă SIPA de care se teme toată lumea? Or eu am intrat în această comisie gândindu-mă că, la final, raportul întocmit de comisie va răspunde la o întrebare fundamentală atunci când discutăm despre SIPA: a făcut sau n-a făcut poliţie politică personalul SIPA? Aceasta este întrebarea. Dacă veţi parcurge cele 50 de pagini, (…) veţi constata că nicio clipă nu se pune această problemă. Păi de unde ştim noi, în condiţiile astea, ce votăm?”, a declarat Turcescu, la dezbaterea raportului Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

El a susţinut că, la dezbaterea raportului, membrii Comisiei SIPA „l-au luat pe „nu” în braţe”.

„L-au luat pe ‘nu’ în braţe (membrii comisiei – n.r.), nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le mirosea. Mai mult, am asistat la o scenă realmente halucinantă – când a venit doamna Stănoiu, mămica SIPA, la audieri la comisie, mai avea puţin dl preşedinte al comisiei şi îi întindea şi covorul roşu. Cu maximă deferenţă îi adresa întrebările, era extraordinar de preocupat să n-o deranjeze pe doamna Stănoiu, pe mămica SIPA, care a lucrat încă din anii ’70 cu dl Ureche, tăticul SIPA. (…) Am pierdut timpul în această comisie. E o mizerie de raport. Iar astăzi să discutăm, să votăm o astfel de mizerie de raport e pierdere de timp. Mai bine am fi păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor mineriadelor din 13 – 15 iunie 1990 când au murit oameni pe străzi tocmai ca în România să nu se mai facă poliţie politică”, a precizat deputatul PMP, reamintind că grupul din care face parte a votat împotriva adoptării acestui raport.

________________ 

UPDATE Potrivit raportului votat miercuri, Comisia SIPA a avut 19 şedinţe şi au fost invitate la audieri 57 de persoane, dintre care patru au răspuns solicitării prin scrisori, iar şapte nu au dat niciun răspuns.  De asemenea, au fost trimise 71 de adrese către 21 de instituţii ale statului pentru a fi puse la dispoziţia Comisiei documente.

Astfel, SRI, Ministerul Justiţiei, Ministerul Aprării şi Serviciul de Protecţie şi Pază nu au răspuns acestor solicitări.

Aceeaşi sursă arată că, din declaraţiile făcute de persoanele audiate în Comisie, a rezultat faptul că decizia de desfiinţare a Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) a fost luată de către ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei.

De asemenea, raporul arată că Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 privind desfiinţarea DGPA a fost “iniţiată cu siguranţă de ministrul Justiţiei”.

Tot din declaraţiile persoanelor audiate, Comisia a stabilit că „doamna Luisa Monica Macovei, în luna ianuarie 2005, însoţită de domnul Dan Nicolae Tăpălagă, s-a prezentat la sediul adinistrativ al DGPA, unde, sub pretextul efectuării unui control (…) a sigilat unul sau două fişete cu arhiva din… cel de la etajul 2 din încăpere, două fişete, cred, de arhivă, cu sigiliul  Domniei Sale. A urcat la etaj, ne-a solicitat să deschidem să vadă integritatea documentelor, am arătat-o”.

De asemenea, se arată că Macovei şi Tăpălagă nu deţineau la acea vreme certificat ORNISS, care le oferea posibilitatea de a avea acces la informaţii clasificate.

Şi foştii miniştri ai Justiţiei din acea perioadă, Cătălin Predoiu şi Mona Pivniceu, “au manifestat preocupare pentru conservarea fondului arhivistic al DGPA, însă demersurile acestora nu au avut finalitate”, mai notează Comisia în raport.

_________________

UPDATE În favoarea raportului au fost înregistrate 166 de voturi „pentru”, 54 – „împotrivă” şi patru abţineri.

„Considerăm că este imperios necesar să se analizeze Legea siguranţei naţionale a României, raportat la contextul socio-politic actual, şi, după caz, modificarea corespunzătoare a legislaţiei referitoare la protecţia informaţiilor clasificate. Apreciem că instituirea obligaţiei, în sarcina celor invitaţi de a participa la şedinţele unei Comisii parlamentare de anchetă, la care au primit invitaţie, poate fi realizată doar prin antrenarea unei forme de răspundere juridică, stabilită prin lege. Această lege ar fi de natură să transpună în sistemul juridic deciziile Curţii Constituţionale, pronunţate când aceasta a fost chemată să soluţioneze conflictele de natură constituţională, ivite între instituţiile statului”, se arată în raportul comisiei, prezentat în plenul Parlamentului de Viorel Salan.

Printre propunerile comisiei se numără revizuirea, după consultarea CSAT, a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, în sensul stabilirii oportunităţii menţinerii Ministerului Justiţiei printre „organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale” şi revizuirea legislaţiei referitoare la protecţia informaţiilor clasificate.

_______________

Raportul privind desfiinţarea DGPA, elaborat de Comisia specială de anchetă a arhivei SIPA, va fi votat miercuri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. În concluzii, forul de anchetă a constatat că normele de tehnică legislativă au fost încălcate la desfiinţarea DGPA.

Comisia parlamentară de anchetă privind desfiinţarea DGPA a acordat săptămâna trecută vot favorabil raportului final în urma finalizării activităţii acestui for. Concluzia raportului, prezentată de preşedintele Comisiei, Viorel Salan (PSD), a fost că desfiinţarea DGPA s-a făcut cu încălcarea normelor de tehnică legislativă.

„Hotărârea de Guvern 127/2006 s-a făcut cu nesocotirea atât a normelor de tehnică legislativă, cât şi a actelor normative circumscrise securităţii naţionale, creându-se astfel riscuri şi vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale”, a declarat Viorel Salan, citat de Mediafax.

El a mai spus că în fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei „a urmărit să demonstreze ineficienţa DGPA”.

„Pe parcursul anul 2005 ministrul Justiţiei în exerciţiu a căutat să demonstreze ineficienţa DGPA prin realizarea unui control inopinat în ianuarie 2005 şi prin executarea unei emisiuni de audit de Ministerul Apărării Naţionale pe baza unui protocol de colaborare instituţională. Acest protocol s-a încheiat fără temei legal şi cu încălcare normelor de drept referitoare la efectuarea auditului public intern”, a declarat Viorel Salan.

Citeşte şi: Raportul Comisiei SIPA: Desfiinţarea DGPA s-a făcut cu nesocotirea normelor de tehnică legislativă UPDATE

DailyBusiness
Cât costă clătita Dubai, cel mai "vânat" desert la târgul de Crăciun din Capitală. Prețuri extravagante la toate produsele
Spynews
Horoscop vineri, 29 noiembrie 2024: Balanțele se bucură de succes profesional
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Lista candidaților la alegerile parlamentare. Ce partide se luptă, cine vrea să ajungă deputat sau senator
Capital.ro
Băsescu, șah-mat la Călin Georgescu. A făcut public tot: Asta este ce știu
Playtech.ro
Ce este CCR și ce rol are instituția: totul despre judecătorii care au decis renumărarea voturilor alegerilor
DailyBusiness
Decizie de ultimă oră în CSAT. Ce se întâmplă cu primul tur al alegerilor
Adevarul
Reacția unui jurnalist de investigații, după ce tatăl său a votat pentru ultranaționalistul Georgescu
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Simona Halep, mesaj de revoltă după decizia ITIA în cazul jucătoarei poloneze Iga Swiatek. Românca s-a simțit neîndreptățită: ”A făcut totul să mă distrugă”
Spynews
După blefaroplastie, CRBL se pregătește pentru o nouă intervenție! A început deja pregătirile: ”Am auzit de ea de la femei”
Evz.ro
Escrocheria care a făcut ravagii. Mulți au rămas cu conturile goale
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Igor Cuciuc, sfâșiat de durere! Ce face artistul în fiecare zi, după ce fiica lui s-a stins din viață la doar 17 ani
Cancan.ro
Cum arăta Cristela Georgescu în urmă cu 15 ani. E de nerecunoscut
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dezvăluirea care-l îngroapă pe Călin Georgescu. Degeaba s-a ascuns: Zero, nada, niente
StirileBZI
Facturile la energie se vor dubla în 2025! Se anunță dezastru pentru consumatori!
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
substantial.ro
BfV Formează o Echipa Operativă pentru a Preveni Amestecul Străin în Alegerile Germane
MediaFlux
Răsturnare pentru CĂLIN GEORGESCU! BISERICA a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Sharon Stone critică dur alegătorii americani după realegerea lui Trump: „ignoranți și needucați”