„În ziua de 21 mai 2015, ora 7.21, prin 112 a fost anunţat un eveniment pe Calea Victoriei, fiind vorba de o persoană de sex feminin care stătea pe marginea blocului şi dorea să se arunce. Victima a staţionat pe acoperişul balconului, trecând de la o poziţie statică ghemuită, la o poziţie şezută cu picioarele în afara blocului. Au fost alertate forţele, s-au prezentat la început poliţiştii şi echipa de negociatori şi ISU, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti. A fost chemat medicul specialist psihiatru care a evaluat victima şi a concluzionat un posibil episod psihotic. Victima nu a comunicat deloc verbal cu negociatorii. A avut o atitudine absentă şi rigidă, total ruptă de realitate. De la început a fost trimisă o platformă de salvare, una de 38 de metri, dar având în vedere că victima se mai deplasa pe acoperiş, aceasta a fost înlocuită cu una de 72 de metri care permite o manevrabilitate mai mare. Starea victimei a fost monitorizată permanent. Au fost acolo alpinişti de intervenţie de la pompieri. Aceşti alpinişti au fost la ultimul nivel al imobilului„, a declarat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
Mai mult, acesta a precizat din nou că nu s-a putut interveni nici cu platforma specială, nici cu perna pneumatică, din cauză că femeia se speria foarte tare.
Citeşte şi TRAGEDIE în Capitală. Femeia care a stat pe bloc 35 de ore s-a ARUNCAT în GOL
„În intervalul 19.00 – 21.00 s-a încercat ridicarea platformei, având un negociator şi doi servanţi de la ISU Bucureşti-Ilfov. Se observă la un moment dat că victima începe să se mişte şi s-a decis abandonarea acestei situaţii şi a fost coborâtă platforma respectivă. Platforma pot să confirm că a ajuns până la etajul 6 din 8. Pe timpul nopţii, pe lângă negociatori şi cei de la ISU au asistat. A existat un risc major de epuizare fizică şi de prăbuşire accidentală. S-a luat măsura aducerii unei autospeciale care are şi pernă pneumatică, în ideea de a fi un mijloc suplimentar de ajutor, perna fiind mai mult pentru persoane cooperante. IGSU a trimis la faţa locului şeful Centrului Operaţional Naţional ca să suplimenteze conducerea intervenţiei. Au pregătit intervenţia cu perna pneumatică. De aici s-au luat decizii comune. Să amplaseze perna sub balcoane ca să nu fie observată de femeie (să o agite n.r.). Operaţiunea s-a efectat în afara câmpului vizual al victimei. La ora 18.21, a consultat din nou colegii de la poliţie şi s-a hotărât: pasul 1, pornirea motorului autospecialei, pasul 2, intervalul de monitorizare dacă victima schimbă ceva în starea ei. După un minut de la pornirea motoarelor aceasta a căzut în gol. S-a lovit de un balcon iniţial şi apoi a căzut pe spaţiul pietonal„, a explicat Raed Arafat.
Secretarul de stat în MAI a declarat că toate tehnicile procedurale au fost respectate şi că negociatorii au făcut tot ceea ce le-a stat în putinţă.
„În această situaţie nu există o procedură fixă care se urmăreşte cap-coadă. Există proceduri, dar pe care echipa de intervenţie poate să le modifice. Personalul de la ISU se adaptează situaţiei. Pot să fie decizii care duc la succesul misiunii sau care să eşueze. Asta nu înseamnă că a fost o neglijenţă. Considerăm că s-au respectat toate tehnicile procedurale. La momentul în care a căzut victima, toate aceste echipamente erau la faţa locului. Negociatorii au făcut tot ce le-a stat în putinţă. Vreau să le transmit salvatorilor că atunci când îşi fac treaba, când iau decizii să o facă cu încredere, noi vom sta în spatele lor. Misiunile de salvare nu reuşesc întotdeauna„, a concluzionat Raed Arafat.
O femeie în vârstă de 60 de ani care a ameninţat timp de 35 de ore că se aruncă de pe un bloc de pe Calea Victoriei din Capitală s-a aruncat în gol vineri seara. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.