Parlamentul European s-a declarat joi, la Strasbourg, extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în Turcia, estimând că această țară se îndepărtează de îndeplinirea criteriilor pe care trebuie să le respecte pentru a putea adera la Uniunea Europeană. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este acuzat de derivă autoritară și de faptul că are o atitudine de forță față de presa de opoziție, relatează AFP.
În raportul lor, deputații europeni acuză punctual ‘regresul’ în domeniul ‘independenței puterii judiciare, libertății de adunare, libertății de expresie și al respectării drepturilor omului și al statului de drept’.
Ankara ‘consideră acest raport nul și neavenit’ din cauza referințelor la ‘genocidul’ armean comis în timpul Imperiului otoman și pe care Ankara îl neagă categoric, a declarat Bozkir, citat de agenția de presă națională Anadolu.
‘Și anul trecut am respins acest raport al Parlamentului European pentru mențiuni similare, vom face la fel în acest an’, a adăugat el în marja unei vizite la Viena. ‘Nu ne este rușine de niciun episod din istoria noastră’, a subliniat ministrul turc, ‘credem că această chestiune trebuie tranșată de istorici, iar oamenii politici nu trebuie să scrie istoria’, potrivit Agerpres.
Armenii estimează că 1,5 milioane dintre semenii lor au fost uciși de manieră sistematică la sfârșitul Imperiului otoman. Numeroși istorici și peste 20 de țări, printre care Franța, Italia și Rusia, au recunoscut genocidul armean.
Turcia afirmă la rândul său că a fost vorba despre un război civil, dublat de foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni și tot atâția turci și-au pierdut viața în momentul în care forțele otomane și Rusia își disputau controlul Anatoliei.
Într-o rezoluție adoptată la Strasbourg, cu 375 de voturi pentru, 133 contra și 87 de abțineri, eurodeputații deplâng ”regresul observat în anumite domenii esențiale” ale Turciei. Totuși, rezoluția salută faptul că Turcia găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume și subliniază că acest stat rămâne un „partener strategic esențial pentru UE”.
Pe de altă parte, Parlamentul European cere încetarea imediată a focului în sud-estul Turciei și reluarea procesului de pace (între autoritățile turce și reprezentanții etnicilor kurzi). Europarlamentarii solicită guvernului de la Ankara să-și asume responsabilitatea în vederea reluării negocierilor pentru o soluție negociată, cuprinzătoare și durabilă la problema kurdă.