Premierul Victor Ponta a cerut un audit extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, după tragedia din Constanţa, deoarece „procedurile şi persoanele cu atribuţii din instituţie trebuie să fie mai bine pregătite”.
Premeirul a precizat că a primit de la Ministerul de Interne primele concluzii ale accidentului şi că vor fi aprobate „primele responsabilităţi care trebuie asumate”.
„Toată compasiunea şi solidaritatea pentru familiile victimelor, pentru cei care au de suferit. Vreau să mulţumesc de fiecare dată în aceste contexte tragice celor care îşi fac datoria şi o fac şi în continuare.
Am primit primele concluzii de la Ministerul de Interne şi sunt de acord şi vom aproba şi în Guvern primele responsabilităţi care trebuie asumate. Vreau să anunţ că va fi nevoie să aflăm cum s-a produs şi cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranţă şi Parchetul va face ceea ce ţine de atribuţiile legale ale Parchetului şi o să vreau pentru departamentul de Intervenţii pentru Situaţii de Urgenţă să găsim soluţia unui audit extern, pentru că am investit şi investim foarte mult şi este foarte bine acest lucru, însă, în final, oamenii şi procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situaţii de acest gen”, a declarat Victor Ponta.
Premierul a mai spus că Sistemul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă trebuie tratat cu respect, deoarece este una dintre instituţiile cele mai eficiente, dar a arătat în acelaşi timp că este clar că nu există „sisteme perfecte” şi că toate trebuie reevaluate şi îmbunătăţite. „Vreau să tratăm cu respect şi responsabilitate una dintre instituţiile cele mai eficiente din România, sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă. E clar că nu există sisteme perfecte şi că toate trebuie reevaluate şi îmbunătăţite şi orice fel de vinovăţie şi responsabilitate va fi asumată„, a mai precizat Victor Ponta.
Citeşte şi: TRAGEDIA AVIATICĂ de la Constanţa: Dosar penal pentru UCIDERE din culpă
La bordul elicopterului care s-a prăbuşit în Lacul Suitghiol se aflau medicul Laura Vizireanu, în vârstă de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, în vârstă de 38 de ani, care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, de 47 de ani, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, de 42 de ani. Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar în cazul elicopterului SMURD prăbuşit.