Înaintea atacurilor teroriste din 2001, CIA a stabilit că tehnicile de constrângere „nu produc informaţii” şi „probabil vor conduce la răspunsuri false” dovedindu-se ineficiente, afirmă raportul.
La doar şase zile după atacurile din 11 septembrie, preşedintele de atunci George W. Bush a acordat CIA o autoritate contraterorism fără precedent inclusiv undă verde pentru a captura persoane şi a le deţine în secret.
Casa Albă a acţionat pentru ca activitatea CIA să fie ţinută secret şi să nu fie cunoscută secretarului de stat Colin Powell şi altor oficiali despre care ştia că ar fi fost indignaţi dacă ar fi aflat adevărul, mai notează DPA, citată de Agerpres.
Simularea înecului captivilor folosită în trecut de CIA era foarte cunoscută. Raportul oferă detalii despre Abu Zubaydah, unul dintre primii captivi supuşi la tortura cu apă şi suspectat de a fi făcut parte din conducerea Al Qaida.
El „nu a mai reacţionat deloc” după o perioadă în care i s-a aplicat intensiv tehnica simulării înecului /waterboarding/, afirmă raportul, citând un document intern CIA.
Alte tehnici folosite în cele 119 cazuri studiate includ:
– Privarea de somn de până la 180 de ore, cu mâinile încătuşate deasupra capului.
– Execuţiile false, care includeau ruleta rusească şi simularea înecului. Deţinuţilor li se spunea că vor pleca din detenţie doar în „cutii în formă de sicriu” şi că nu vor fi eliberaţi niciodată pentru că „nu putem lăsa lumea să afle” ce li s-a făcut.
– Rehidratarea rectală şi „alimentarea” rectală, fără să se demonstreze necesitatea medicală, a deţinuţilor care refuzau apa sau alimentele.
– Băile de apă rece ca gheaţa.
– Ameninţările cu uciderea membrilor familiei.
– Deţinuţii erau ţinuţi în celule întunecate, reci, încătuşaţi, aproape goi pe o podea de beton. În noiembrie 2002, un deţinut ar fi murit din cauza hipotermiei.
– Loviturile abdominale, trântirea deţinuţilor de perete, tehnici denumite „wallings”, adaugă DPA.