Senatul american a dat publicităţii o versiune prescurtată a raportului unei anchete parlamentare foarte aşteptate despre tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecţilor de terorism, asimilate torturii.
Raportul dezvăluie că programul de „interogare intensivă” folosit de CIA împotriva suspecţilor de terorism a fost mult mai brutal decât recunoscuse iniţial agenţia americană de informaţii şi nu a condus la colectarea de informaţii menite să împiedice alte atacuri teroriste, potrivit Agerpres.
Aşa-numiţii deţinuţi de mare valoare au fost interogaţi de CIA în locuri secrete, denumite „situri negre”, înainte de a fi transferaţi la închisoarea militară de la Guantanamo, pe insula Cuba, în 2006.
Un raport parlamentar european din 2007 acuza în mod explicit Polonia şi România că au găzduit, între 2003 şi 2005, centre de detenţie secrete, respectiv la Kiejkuty, în nord-estul Poloniei, şi la Bucureşti, aminteşte AFP, citată de Agerpres.
Citeşte şi O televiziune germană susţine că a existat o închisoare CIA în România
Un sit din Lituania, vizitat de deputaţi europeni, este de asemenea suspectat la Antaviliai, la 20 km de Vilnius.
Thailanda şi Afganistanul, unde armata americană era în război, de asemenea ar fi adăpostit asemenea centre.
În 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cerea autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete „independente, imparţiale, detaliate şi eficiente” asupra implicării României în programul închisorilor CIA.
Printr-un raport al unei Comisii parlamentare speciale, România a clarificat acuzele care i-au fost aduse. În urma anchetei derulate de comisie, s-a ajuns la concluzia că nu există niciun fel de argument care să probeze existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.