Nanny State Index (Indexul Statului Paternalist), realizat de EPICENTER, urmărește reglementarea stilului de viață în Europa începând cu anul 2016. Cea mai recentă ediție a indicelui consemnează faptul că guvernele au restrâns alegerea consumatorilor prin extinderea sferei și volumului restricțiilor cu noi reglementări și taxe pentru diverse alimente și băuturi răcoritoare, pentru alcool, tutun, și pentru țigările electronice.
România este astfel cap de listă în clasament, în timp ce la polul opus se situează Luxemburg, Austria şi Germania, cu cele mai mici niveluri ale taxării tutunului. Şi în ceea ce priveşte nivelul accizei pe tutun încălzit, România se află pe unul dintre primele locuri, fiind depăşită doar de Bulgaria, Turcia, Malta şi Norvegia, care înregistrează niveluri uşor mai ridicate ale taxării la această categorie.
La polul opus, se află Turcia şi Belgia. Turcia înregistrează cel mai ridicat nivel al taxării băuturilor alcoolice, dar şi al altor restricţii privind consumul, România ocupă un loc intermediar, iar Belgia şi Germania se situează în clasamentul celor mai liberale ţări la acest capitol.
Totodată, potrivit aceluiaşi raport, Ungaria, Marea Britanie şi Turcia sunt cele mai restrictive ţări în privinţa legislaţiei la produsele alimentare şi băuturile non-alcoolice, în timp ce Slovacia, România şi Olanda sunt cele mai puţin restrictive.
Raportul complet Nanny State Index 2023 poate fi vizualizat AICI
Nanny State Index evaluează anual nivelul restricţiilor legislative din 30 de ţări: state membre ale Uniunii Europene, cărora li s-au adăugat Islanda, Norvegia, Marea Britanie şi Turcia. Fiecare stat a primit note referitoare la patru categorii: alcool, tutun, ţigări electronice şi produse alimentare şi băuturi non-alcoolice. Cu cât este mai mare punctajul unei ţări, cu atât consumatorii au un “Stat Paternalist” mai pronunţat, în care restricţiile legislative la cele 4 categorii de produse sunt mai severe.