Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, la România TV, că vom avea alegeri anticipate în România. „Vom avea alegeri anticipate, iar cel care va face anunțul va fi președintele Partidului Național Liberal, premierul României. Președintele României a spus de nenumărate ori că-și dorește alegeri anticipate. Șansele pentru anticipate sunt mai mult de 50%. Eu vin și spun că cererea românilor este pentru alegeri anticipate. România are nevoie de un guvernare care să modernizeze această țară, pentru asta este nevoie ca Guvernul să fie format din maxim trei forțe politice, pricipala forță politică fiind Partidul Național Liberal.”, a spus Rareș Bogdan în direct la România TV.
Întrebat de prezentatorul România TV dacă premierul Orban va demisiona, Rareș Bogdan a declarat: „Cel mai important este să urmărim declarațiile premierului care va anunța la momentul oportun. Eu vă spun doar că vom avea alegeri anticipate până la locale”.
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan declară că în aprilie 2020 vor avea loc alegerile anticipate. Declarația lui Bogdan de luni vine după declarația lui Kelemen Hunor, care delarase pentru RFI: „Eu am vorbit cu domnul Ludovic Orban acum câteva zile, înainte de a închide sesiunea parlamentară și i-am spus că din punctul meu de vedere, organizarea alegerilor anticipate se poate face înainte de locale, cu două săptămâni, cu trei săptămâni, cu o săptămână, în funcție de calendar și eu susțin organizarea alegerilor anticipate, din mai multe motive”.
Guvernul Orban va pica în primele luni din 2020. S-a format o majoritate pentru alegeri anticipate
De asemenea, Rareș Bogdan spune că în februarie 2020 premierul Ludovic Orban va demisiona. Potrivit lui Bogdan, președintele Klaus Iohannis a numit guvernul Orban „Ludovic I” pentru că va exista și guvernul Ludovic Orban II, astfel ca actualul premier să rămână șeful viitorului guvern rezultat după anticipate.
Întrebat cum se poate ajunge la anticipate, Bogdan susține că în februarie vor anunța „lucruri importante pentru țară, provocări majore care țin de sănătatea democrației”, iar parlamentarii vor decide în consecință. Rareș Bogdan nu a fost de acord cu ideea că la începutul anului se va declanșa o criză în România.
Conform Articolului 89 din Constituție:
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Citește și: Klaus Iohannis anunţă că premierul Orban ar putea demisiona. Reacţia lui Orban VIDEO