Liderul PNL Rareş Bogdan a declarat că partidul său nu va tolera nicio majorare de taxe și impozite, amenințând cu retragerea de la guvernare în cazul unei astfel de măsuri. Este al doilea punct major la care PSD şi PNL nu cad de acord, după cel al datei privind alegerile prezidenţiale din acest an.
Rareş Bogdan a amintit de dificultățile acceptării pachetului de măsuri fiscale din septembrie anul trecut, subliniind că liberali deja au făcut concesii semnificative.
„Dacă crește o singură taxă, PNL pleacă de la guvernare. Am fost extrem de clar. E pentru prima dată în 34 de ani când în legea bugetului este trecut clar că nu poate fi majorat niciun fel de impozit, niciun fel de taxe.
Deja este prea mult ceea ce am acceptat în septembrie anul trecut cu acel pachet fiscal. Am înțeles că pachetul fiscal trebuie dublat de reducerea cheltuielilor, au fost introduse, am înțeles că trebuie să reducem… să creștem de la 1% la 3% impozitul la microîntreprinderi, nu am fost de acord cu scăderea plafonului de la 500.000 la 60.000 și bine am făcut.
Klaus Iohannis a promulgat legea, se schimbă Codul Fiscal. Cine scapă de taxe şi impozite
Orice creștere de impozite și taxe, culmea, nu va rezolva situația economică decât pe termen scurt, dacă nu scădem cheltuielile bugetare și dacă nu chivernisim banul public”, a declarat Rareş Bogdan.
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat joi despre o schimbare a datei alegerilor prezidenţiale că dacă se consideră că e mai bine să avem reprezentare masivă, cum am avut la europarlamentare şi locale, de peste 9 milioane, atunci pot discuta, dar de comun acord, o eventuală mutare pentru noiembrie sau decembrie.
ANAF anunţă o creştere de 122,1% a colectării veniturilor bugetare nete în mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2023. Cea mai mare creştere este înregistrată la accize, de 187,1%. Pe locul al doilea se situează colectarea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, unde creşterea este de 141,0%.
”Activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din luna mai s-a concretizat prin colectarea veniturilor bugetare nete în sumă de 35,97 mld. lei, ceea ce reprezintă: creştere de 122,1% – indice nominal, în sume absolute cu 6,52 mld. lei mai mult decât în mai 2023 (29,45 mld. lei); un grad de realizare de 100,4% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 0,13 mld.lei faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor (35,84 mld.lei)”, transmite instituţia.
Cele mai importante creşteri în colectarea veniturilor bugetare au fost înregistrate la:
În primele cinci luni ale anului 2024 s-au colectat venituri bugetare nete în sumă 175,19 mld.lei, ceea ce reprezintă: creştere de 117,8% (indice nominal), în sume absolute cu 26,52 mld.lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023 (148,67 mld.lei), în condiţiile rambursării de TVA cu 0,6 mld.lei peste rambursările din primele cinci luni ale anului precedent. un grad de realizare de 101,2% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 2,09 mld.lei faţă de programul comunicat de Ministerul Finanţelor (173,1 mld.lei).
Ponderea în PIB a veniturilor nete colectate de A.N.A.F. în primele cinci luni ale anului 2024 este de 9,9%, respectiv cu 0,6 puncte procentuale în plus faţă de perioada similară din anul 2023, când ponderea în PIB a fost de 9,3% (PIB 2024: 1.767,3 mld lei, respectiv PIB 2023 : 1.605,6 mld lei – potrivit ”Prognozei de primavara 2024” comunicată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în 30 aprilie 2024).
Cele mai importante creşteri în colectarea veniturilor bugetare s-au consemnat la categoriile de impozite, taxe şi contribuţii ce au intrat sub incidenţa recentelor modificări legislative, respectiv:
În aceeaşi perioadă, valoarea obligaţiilor fiscale declarate a crescut la 116,36% (plus de 26,57 mld.lei).