Siegfried Mureşan, vicepreşedintele grupului politic al Popularilor Europeni, dar şi Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, anunţă pe paginile lor de Facebook faptul că acest vot şi redeschiderea discuţiei cu privire la aderarea României la Schengen arată că familia europeană sprijină ţara noastră şi va cere explicaţii suplimentare Austriei pentru blocajul pe care l-a provocat nejustificat.
„BREAKING NEWS: refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut mâine la ora 15.30 in Parlamentul European. Nu ne oprim, continuăm până vom reuși! România cere ce i se cuvine!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.
Dacă am fi acceptat vânzarea pe 20 de ani a gazelor din Marea Neagra, altul ar fi fost votul Austriei
Invitat la România TV, în emisiunea moderată de Lili Ruse, europarlamentarul PNL Rareș Bogdan salută faptul că presa austriacă face referire la boicotul românilor asupra firmelor austriece, venit în urma deciziei Austriei de a se opune intrării României în Schengen: ”Este extrem de bine pentru că presa din Austria tratează pe larg ceea ce fac românii în acest moment și faptul că se simt complet nedreptățiți, umiliți și comportamentul lui Karl Nehammer a fost mai mult decât abuziv si arogant”, a declarat Rareș Bogdan.
”Sunt două țări în UE unde economicul influențează politicul într-un mod decisiv. Pentru că foști miniștri, foști cancelari, foști președinți sau foști primari de mari orașe din Olanda și Austria acum fac parte din consiliile marilor corporații austriece sau olandeze. Ceea ce fac românii, ceea ce fac o serie de instituții media, este foarte bine”, a mai declarat Rareș Bogdan făcând referire la boicotul demarat de români.
”Inclusiv primarul Vienei critică deciziile luate de Austria, iar Nehammer poate să piardă guvernul înainte de 29 ianuarie, exact din cauza României”, a subliniat Rareș Bogdan.
”Dacă țara aceasta, reprezentanții țării ar fi acceptat ca pe 20 de ani în avans să își vândă gazele de pe platforma continentală a Mării Negre prin Bursa de la Viena, probabil că poziția Austriei era alta. Noi nu o să facem așa ceva. Am fost suficient în genunchi. Ajunge! Și le spunem tuturor românilor, tuturor membrilor din consiliile de administrație și fiecărui ministru din țara asta: AJUNGE!”, a concluzionat Rareș Bogdan.
De altfel, eurodeputatul a subliniat că această situație nu va rămâne așa și că marţi, în cadrul unei ședințe în plenul CE, va fi introdusă pe ordinea de zi o dezbatere pe tema refuzului Schengen.
”Am introdus o dezbatere pe situația extrem de deranjantă și nedreaptă și pe modul în care Austria și delegația Austriei au tratat o hotărâre a PE votată de o majoritate istorică pentru România. Continuăm demersurile pentru că noi solicităm un consiliul extraordinar JAI care să rezolve această problemă, înainte de luna iulie, deci să se întâmple în următoarele 3 luni de zile, adică ianuarie sau februarie cel mai probabil”, a mai declarat Rareș Bogdan.
„Tocmai am aprobat în plenul Parlamentului European, cu 357 de voturi „pentru”, 2 abțineri și doar 32 de voturi împotrivă, să avem mâine o dezbatere despre tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Această dezbatere va arăta că Parlamentul European este unit în a susține aderarea țării noastre la spațiul Schengen și că majoritatea covârșitoare a europarlamentarilor consideră incorectă decizia de a amâna intrarea României în spațiul de liberă circulație. Propunerea dezbaterii a venit de la cele mai mari trei grupuri politice din Parlamentul European: Grupul PPE, Socialiștii și Grupul RENEW”, a scris și Siegfried Mureșan pe platforma de socializare.
Cancelarul austriac atacă din nou România: „Aceste țări nu pot cunoaşte numărul adevărat de migranți”
Cancelarul austriac Karl Nehammer a apărat vetoul ţării sale împotriva aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, susţinând duminică faptul că Austria trebuie să acţioneze la nivel naţional întrucât în alte ţări ale Uniunii Europene există o presiune insuficientă împotriva trecerilor neînregistrate ale frontierei, potrivit postului de radio austriac ORF, informează Agerpres.
Şeful executivului austriac a reluat argumentul adus de către ministrul de interne austriac Gerhard Karner, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de săptămâna trecută: 75.000 dintre cei peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil nu au fost deocamdată înregistraţi. El a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple de fapt atunci când este trecută frontiera Uniunii Europene şi că mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria. ”România şi Bulgaria au cifre diferite. Aceste ţări nu pot cunoaşte numărul adevărat dacă ele nu au înregistrat oamenii”, a explicat Nehammer discrepanţa dintre informaţiile prezentate de cele două ţări şi de autorităţile austriece.
El a respins ideea că vetoul Austriei ar fi putut fi dictat de motivaţii politice interne, cancelarul austriac calificând drept o ”presupunere absurdă” existenţa unei legături cu alegerile din landul Austria Inferioară, prevăzute pentru finalul lunii ianuarie.
De asemenea, Karl Nehammer s-a declarat convins că vetoul ţării sale faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu va avea consecinţe negative pentru companiile austriece prezente în cele două ţări, fiind vorba de două chestiuni separate – o problemă de securitate şi una de politică economică.
Vezi și; Cancelarul Austriei râde de boicotul anunțat de români: Ar dăuna tot României, companiile ar muta locurile de muncă înapoi în țară
El a subliniat că un eventual boicot la adresa companiilor austriece le-ar afecta negativ mai degrabă pe cele două ţări în cauză, întrucât companiile respective aduc bani şi creează locuri de muncă.