Rareş Bogdan a subliniat în discursul său că România nu cere ceva ce nu i se cuvine şi nici nu este vorba de tratament preferenţial, ci doar de o recunoaştere a eforturilor pe care ţara noastră le-a făcut şi continuă să le facă pe toate palierele pentru aderarea la Schengen.
În plus, întârzierea aderării României la spaţiul Schengen ar duce la o creştere alarmantă a mişcărilor politice extremiste, care susţin, printre altele, ieşirea ţării noastre din UE.
„Excelențele voastre, vin în fața Dumneavoastră ca reprezentant al uneia dintre țările cele mai atașate valorilor si familiei europene.
Din solidaritate și spirit european real, România i-a ajutat pe ucrainenii și sirienii fugiți de război. În numele solidarității, camioanele și trenurile încărcate cu grâne din Ucraina ce urmează să ajungă în țările vestice traversează România zilnic, iar în sens invers traversează camioanele și trenurile cu ajutoare pentru poporul ucrainean.
În numele solidarității, România înțelege și acceptă ca țările care au energie mai multă să reducă din consum și să dea și celor care au mai puțină.
După 11 ani nedrepți de așteptare. Care este starea reală a Uniunii Europene? Cu state care stau în lojă și state care stau la ușă?
România îndeplinește toate condițiile, și-a securizat frontierele pe banii ei, și nu cu companii românești. Unde e solidaritatea? Există riscul ca în România să crească numărul populiștilor și extremiștilor exact din acest motiv.
Riscă cineva ca, peste 18 luni, jumătate dintre eurodeputați să fie eurosceptici? Cine vrea ca încă un popor european să renunțe la a crede în solidaritate? Ale cui interese le servesc aceia? Poporul român nu solicită favoruri, ci un statut demn și legitim într-o Europă la a cărei stabilitate și continuitate contribuie în fiecare zi.
Vrem dreptate pentru România! Vrem în Schengen! Este dreptul nostru legitim!”, a declarat Rareș Bogdan în Parlamentul European.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a anunțat în 29 august că România îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Spaţiul Schengen, alături de Bulgaria și Croaţia. Olanda este principalul stat membru care se opune aderării României la Schengen.