Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că Europa are şansa istorică de a elimina abuzul comis împotriva cetăţenilor români şi bulgari. Liberalul a cerut ca în cazul unui vot negativ al Austriei, statele membre Schengen să-şi dovedească respectul şi susţinerea pentru România şi Bulgaria şi să renunţe din proprie iniţiativă la a-i mai discrimina pe români şi bulgari, pemiţându-le accesul în ţările europene prin porţile de intrare sau culoarele Schengen.
”în Consiliul JAI de peste două săptămâni, Europa are şansa istorică de a elimina abuzul comis împotriva cetăţenilor români şi bulgari. (…) În cazul unui vot negativ al Austriei, cer respectuos statelor membre Schengen să-şi dovedească respectul şi susţinerea pentru România şi Bulgaria şi să renunţe din proprie iniţiativă la a-i mai discrimina pe români şi bulgari pemiţându-le accesul în ţările europene prin porţile de intrare sau culoarele Schengen. Dovadă de bună-credinţă. Şi sigur, românii şi bulgarii ar putea controla la sânge camioanele, maşinile mici şi trenurile austriece, ca nu cumva să se strecoare migranţi ilegali prin intermediul statului austriac”, a declarat Rareş Bogdan.
El a mai spus că, prin blocarea accesului României și Bulgariei la Schengen, s-au adus pagube de sute de miliarde de euro nu doar acestora, ci întregii economii europene.
”Îi dau o veste proastă cancelarului Nehammer: Austria nu mai este imperiu. Au trecut vremurile când împărăteasa Maria Tereza le-a pus ciobanilor români taxe aşa de mari încât i-a alungat din Transilvania lor, peste munţi, în Valahia”, a declarat europarlamentarul PNL în plenul PE.
Citește și: Marcel Ciolacu: „România se bazează pe sprijinul Franţei pentru aderarea la Spaţiul Schengen
Rareş Bogdan a precizat că ”Ungaria are miliarde de euro suspendate din cauza nerespectării statului de drept, Polonia la fel, nu şi Austria, care blochează accesul României şi Bulgariei în Schengen şi încalcă Tratatul fără să aibă nici un motiv plauzibil”.
”E un mister de ce nu a declanşat Comisia Europeană procedura şi contra Austriei, care a încălcat 5 articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale din UE. Prin blocarea României şi Bulgariei s-au adus pagube de sute de miliarde de euro nu doar acestora, ci întregii economii europene. Dacă tot promovează doamna von der Leyen Green Deal şi cere emisii zero, o anunţ cu respect ceva: În fiecare an, camioanele care aşteaptă şi 24 de ore la frontiere generează 46.000 de tone de dioxid de carbon. Şi totuşi Austria a scăpat, când exact Comisia Europeană, gardianul Tratatelor, ar trebui să-i ceară despăgubiri”, a mai afirmat Rareş Bogdan.