Rareş Bogdan, despre alegerile pentru Bucureşti: „Se vor câștiga cu sub 30%”. Despre alegerile viitoare, „nu excludem absolut nimic”

Rareş Bogdan a precizat că Sebastian Burduja duce cea mai bună campanie la București și l-a atacat pe Nicușor Dan pe motiv că refuză dezbaterea.
Filip Stan
16 mai 2024, 23:37
Rareş Bogdan, despre alegerile pentru Bucureşti:
Rareș Bogdan, anunț de ultimă oră despre candidatul PNL, la prezidențiale!

Rareş Bogdan, prim-vicepreședinte și europarlamentar PNL, a fost invitatul ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre miza alegerilor europarlamentare din acest an, din punctul de vedere al unui eurodeputat, și despre cum poate influența ascensiunea extremismului viitorul Uniunii Europene.

Liberalul a atins subiectul coaliției PSD-PNL și a disensiunilor din interiorul său, vorbind totodată despre posibilitatea ca PSD și PNL să aibă un candidat comun la prezidențiale. Acesta este de părere că alegerile de la București vor fi câștigate cu un scor de sub 30% și că Sebastian Burduja crește în sondaje odată cu înaintarea în campanie.

Nicolae Ciucă, lansat spre Cotroceni: Şansa PNL este să aibă candidat la Preşedinţia României

„E important că abordați acest subiect pentru că, din păcate, se discută foarte puțin despre acest pericol în România. Asta și pentru că prin această comasare, pe care unii nu au văzut-o ca fiind un lucru pozitiv, nici din propriile partide care au făcut-o, inclusiv partidul meu, acum realizează că prin aceasta am reușit o creștere a prezenței la vot la europarlamentare și, de asemenea, am reușit să blocăm ascensiunea celor două partide extremiste”, a afirmat Rareș Bogdan.

Liberalul a explicat că prin această comasare, AUR și-a înjumătățit scorul pentru europarlamentare, iar partidul S.O.S. România al Dianei Șoșoacă, conform ultimelor cifre, nu mai intră în Parlamentul European.

„Scopul lor este să ajungă la minim o pătrime din Parlamentul European. Din 720 de europarlamentari, reprezentând jumătate de miliard de cetățeni grosso modo, grupul suveranist și extremist să ajungă să aibă practic 180 de eurodeputați. Acest lucru este foarte periculos pentru că pe anumite voturi situația va fi tragică. Dacă sar de 200 lucrurile se complică și mai mult”, a mai declarat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul subliniază că, în cele mai multe unități administrativ-teritoriale, PNL se luptă cu PSD, dar în ciuda acestui fapt, cele două partide au liste comune la alegerile europarlamentare.

„În aproximativ 97% sau 98% din totalul unităților administrativ-teritoriale, PNL se bate cu PSD sau cu UDMR sau cu USR, în vreo 50 cu USR, în vreo 200 cu UDMR, în vreo 30 cu PMP și în diferența de vreo 3100 ne batem cu PSD”, spune Rareș Bogdan.

Acesta a explicat că pentru că social-democrații sunt cotați ceva mai bine în sondaje, PNL a cedat primul loc la europarlamentare, ocupat de Mihai Tudose.

Rareş Bogdan a mai declarat că, în ciuda divergențelor și diferențelor dintre cele două formațiuni, au considerat că este mai importantă „liniștea în țară și stabilitatea politică și guvernamentală decât cearta, ciorovăiala și reproșurile.”

„Noi sperăm ca lumea să înțeleagă că această coaliție, această alianță, care a fost făcută cu scopul de a păstra stabilitatea României și a asigura coerența în actul guvernamental, inclusiv pentru a nu bloca banii din PNRR (…). Important este ca lumea să înțeleagă că, deși de-a lungul timpului, și eu am fost protagonistul multor poziționări extrem de radicale față de PSD, extrem de dure, am înțeles că sunt momente în istorie când lăsăm orgoliul deoparte, lăsăm războaiele trecutului deoparte și ne gândim la ce putem construi. România, cu un război la graniță, cu o zonă de instabilitate politică, atât în Balcani, cât și la granița de nord și est, cu o situație complicată în Orientul Mijlociu, dacă ar fi avut alegeri anticipate sau dacă ar fi avut perturbări după modelul bulgar, situația putea deveni critică în România și, atunci, am mușcat din buze, am lăsat deoparte lucrurile care ne despart, și sunt multe”, a explicat europarlamentarul liberal.

Burduja îl somează pe actualul primar general să dezvăluie sursele de finanţare ale campaniei. Nicuşor Dan: „De la USR, donaţii, am făcut împrumut la bancă”

„Vorbeam de dimineață cu Vasile Blaga care m-a sunat să-mi spună că sunt cele mai ciudate alegeri la care participă, și participă de vreo 30 și ceva de ani”, apreciază Rareș Bogdan.

El a adăugat că se bazează pe „inteligența electoratului” și pe faptul că va putea explica de ce s-a făcut această listă comună pentru a combate eventualele confuzii din interiorul electoratului PNL.

Rareş Bogdan a precizat că Sebastian Burduja duce cea mai bună campanie la București și l-a atacat pe Nicușor Dan pe motiv că refuză dezbaterea.

„În cazul domnului Burduja, care duce cea mai bună campanie din București, domnul Nicușor Dan stă pe burtă, cum a stat patru ani. Nu iese, consultanții l-au sfătuit să nu iasă în dezbateri, pentru că nu prea are ce spune despre ce a făcut, că nu a prea făcut, și atunci, sigur refuză orice dezbatere în detrimentul bucureștenilor”, a adăugat eurodeputatul.

Acesta a adăugat că Sebastian Burduja a intrat puțin târziu în cursă, dar că „tot ceea ce trebuie să facă este să se lipească de bazinul PNL. Bazinul PNL în Capitală este undeva la 23-24%, iar potențialul lui și modul în care duce campania și adresabilitate lui poate să rupă electorat inclusiv din cel al lui Nicușor Dan, un electorat de tip ONG și USR”.

Rareş Bogdan a mai adăugat că nu-i reproșează ceva anume lui Nicușor Dan, pe care îl cunoaște personal, dar că era un bun ONG-ist, dar nu este și un bun manager.

„Din păcate, nu toți cei care sunt în societatea civilă sunt și foarte buni manageri, așa cum nu toți fotbaliștii buni sunt și buni antrenori. Nicușor Dan nu este un manager bun pentru Capitală, nu are viziune pentru Capitală”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Acesta a mai amintit că aproximativ 40% din electoratul liberal îi acordă lui Nicușor Dan votul, nu lui Sebastian Burduja.

„Noi nu trebuie să facem altceva decât să le arătăm votanților din Capitală că avem candidat. Că îl avem pe Sebastian Burduja, care are încă un proiect de notorietate, știu că pare ciudat, dar are”, spune Rareș Bogdan.

Liberalul a oferit mai multe detalii din datele pe care partidul le-a acumulat cu privire la alegeri prin sondaje făcute cu diferite case

„Lui Nicușor Dan, dacă îi pleacă electoratul liberal din zestre și se mută la Sebastian, coboară bine sub 30%. Oricum, din ce văd eu pe sondaje, și am două pe săptămână, făcute cu case diferite, făcute față în față, nu doar telefonic, nu se vor câștiga alegerile de către un candidat care să aibă 35%-40% sau 41%. Alegerile se vor câștiga după părerea mea cu sub 30%. Nicușor pierde electorat în favoarea lui Sebastian Burduja, Piedone pierde electorat în favoarea Gabrielei Firea”, a mai completat liberalul.

Rareș Bogdan a adăugat că alegerile le va câștiga candidatul mai bine mobilizat și a subliniat că pe măsură ce campania merge mai departe, electoratul lui Sebastian Burduja începe să-l considere o alternativă.

De asemenea, a avertizat competiția că majoritatea în consiliul municipal se va putea face doar cu PNL. În final, Rareș Bogdan a declarat că PNL nu exclude varianta unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale.

„Discuțiile vor fi purtate după data de 10, după ce primim toate rezultatele și din Diaspora și din cele mai îndepărtate secții din țară. După ce vedem cum a fost primită lista de candidaturi pentru europarlamentare și candidaturile comune de la Timișoara, Bacău, Brașov și cele 6 sectoare, vom putea să discutăm despre cum mergem înainte, atât din punct de vedere guvernamental, cât și din punct de vedere al candidaturilor. Nu excludem absolut nimic”, a conchis acesta.

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei. Este interzis prin lege. Șoferii vor fi filmați
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Transportatorii se revoltă! Restricțiile de circulație de pe Valea Oltului vor duce la noi scumpiri
Adevarul
Cum era să fie dat jos Ceaușescu cu cinci ani înainte de Revoluție. Complotul secret la care a participat și Ion Iliescu
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
O stațiune din România, spaima turiștilor. Fug din cauza mizeriei în care a ajuns
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cum se apără femeia acuzată că ar fi mușcat un copil pe o plajă din Năvodari: „Am căzut peste copil”. Băiețelul de șase ani ar fi rămas cu sechele
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Ce a făcut Gheorghe Dincă în închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Adolescent de 16 ani urmărit și prins de poliția din Constanța: fără permis și cu mașina neînmatriculată
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!